Ga naar de inhoud

Met dank aan mentor Kirsten Flipkens: krijgt het grandslamsprookje van Karolina Muchova een happy end?

Karolina Muchova is de toernooiverrassing: de Tsjechische is de nummer 43 van de wereld.

Het nieuwste hoofdstuk in het sprookjesboek van Roland Garros kent twee hoofdrolspeelsters: Karolina Muchova en... Kirsten Flipkens. De Belgische fungeert als mentor voor de 26-jarige Tsjechische, die droomt van haar eerste grandslamtitel. Een inkijk in de relatie tussen onze ervaren landgenote en de kersverse finaliste, vanmiddag tegen nummer 1 Iga Swiatek.

"Als ik niet 100% in iemand geloof, zou ik me niet vol smijten in het project."

 

Kirsten Flipkens beleeft hoogdagen op Roland Garros. Niet als speelster, maar als mentor van toernooirevelatie Karolína Muchova. De nummer 43 van de wereld schakelde nummer 2 Sabalenka uit op weg naar haar eerste grandslamfinale.

 

En daar ligt een etentje voor het seizoen met onze landgenote mee aan de basis.

 

"Toen vroeg ze of ik haar mentor wilde worden, om mijn ervaring te delen op grote toernooien", vertelt Flipkens. "Toen ik vroeg wat ze wilde bereiken in haar carrière, zei ze vlakaf dat ze top 10 wilde halen en een grandslamtoernooi wilde winnen."

 

"Met dat antwoord was ik heel blij, want dat had ik ook in mijn hoofd voor haar..."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trust the process

Zelfvertrouwen en talent heeft ze in overvloed. Maar het lichaam van de 26-jarige Tsjechische werkt niet altijd mee. 

 

"Iedereen zag dat ze veel potentieel had, maar haar lichaam liet het afweten in het verleden", weet Flipkens. "Als dat mee wil, is ze volgens mij de compleetste speelster van de wereld."

 

Daar mag ze haar opleiding in het vaderland voor bedanken. In de top 100 van het vrouwentennis staan maar liefst 10 Tsjechen. "Er één verklaring voor geven, is moeilijk, maar het werkt."

 

"Het straffe aan Karolina is dat ze op elk moment haar wedstrijdplan kan omgooien."

Als ik zeg dat ze geduldig moet blijven, zie ik haar wel met haar ogen rollen.

Kirsten Flipkens

Niet alleen technisch zit het snor bij Muchova. Ook mentaal is ze ijzersterk. Dat heeft ook Aryna Sabalenka ervaren in de halve finale.

 

"Ze speelt zich onder de druk van de matchballen uit. Toen wist ik dat haar tegenstander maar een seconde hoefde te twijfelen om toe te slaan. Dat gebeurde ook."

 

Soms maakt het de Tsjechische net iets té ambitieus. "Het mooie aan haar is dat ze heel ongeduldig is", lacht Flipkens. "Ik heb geregeld moeten zeggen dat ze kalm moest blijven en dat de resultaten wel zouden komen. Dan zag ik ze wel met haar ogen rollen."

 

"Nu zei ze zelf "Trust the process" op de persconferentie. Daar hebben we eens goed mee gelachen. Zeker omdat ik ervan overtuigd ben dat ze de finale kan winnen."

 

Want lachen doet Muchova met haar Belgische mentor. "Ik ben er niet alleen voor het tactische of mentale op de baan. Ook gezellig een wijntje drinken hoort erbij. Als vrouwen onder elkaar kunnen we over bepaalde zaken beter praten."

 

Afwachten of dat succesrecept haar poulain ook die felbegeerde grandslamtitel oplevert.

Ze speelt vanmiddag om 15 uur tegen Iga Swiatek, de nummer 1, die haar titel verdedigt en ook in 2020 al de beste was op het grandslamgravel.