Ga naar de inhoud

Belgische beloften zijn (al dan niet stiekem) ambitieus voor EK: "We denken het allemaal"

Jacky Mathijssen met de erg ambitieuze Aster Vranckx.

De Belgische beloften hebben hun eerste dagen in de voorbereiding op het EK U21 achter de rug. Ondanks enkele afvallers blijven de ambities overeind. "Maar of het nu zo verstandig is dat ook effectief uit te schreeuwen?"

De training van vrijdag verliep toch enigszins in mineur, want sinds gisteren is bekend dat Arthur Vermeeren er niet bij zal zijn op het EK voor beloften.

"Dat is heel spijtig", zegt bondscoach Jacky Mathijssen, die voorlopig nog geen vervanger oproept. "Hij heeft een fantastisch jaar achter de rug en was net verkozen tot Belofte van het Jaar."

 

"Arthur had een slecht gevoel in zijn kuit en in samenspraak met Antwerp is beslist dat hij absoluut niet mag meedoen. Wat hem betreft is dat geen afstel, want hij is er voor de volgende campagne opnieuw bij (Vermeeren is nog maar 18, red)."

 

Ook voor Ameen Al-Dakhil en Olivier Deman moet misschien naar een oplossing gezocht worden, want zij werden naar de A-kern overgeheveld. "Dat was uiteraard in samenspraak met alle partijen. Samen met Tedesco werken we aan een project."

 

"We moeten nu op zoek naar de best mogelijke oplossing. We hebben nog een paar dagen nodig om die te vinden."

Het gevoel leeft dat we een kans hebben en daar willen we diep voor gaan.

Jacky Mathijssen, bondscoach bij de U21

Een nieuwe gouden generatie? "De kwaliteit is er"

Over naar het EK zelf, waar België over 12 dagen zijn eerste match speelt tegen Nederland. "Het is al 15 maanden geleden dat we ons gekwalificeerd hebben, van mij mag het beginnen!", zegt Mathijssen.

 

Ondanks de (tijdelijke) afwezigheid van Vermeeren, Al-Dakhil en Deman heeft België nog altijd een sterke selectie. "We mogen de realiteit niet uit het oog verliezen - er zijn nog sterke ploegen - maar het gevoel leeft dat we een kans hebben. Daar willen we diep voor gaan."

 

Aster Vranckx sprak zelfs onverdroten zijn ambitie uit om Europees kampioen te worden. "Dat denken we allemaal, al is het misschien niet zo verstandig om dat ook uit te schreeuwen."

 

"Maar iedereen is ervan overtuigd dat het kan, ook al spelen we niet tegen Janneke en Mieke. Nederland en Portugal, onze tegenstanders in de groepsfase, hebben ook al uitgesproken dat ze de titel willen."

 

Misschien kan deze groep wel herhalen wat de Belgen deden op het EK voor beloften van 2007. Die behaalden brons en legden zo de basis voor de Gouden Generatie.

 

"Ik heb het gevoel dat veel voetballiefhebbers hunkeren naar nieuw bloed. Ik zal eerlijk zijn: die kwaliteit is er. Alleen moet je ook wat geluk en momentum hebben."

 

Misschien maakt ook Charles De Ketelaere straks deel uit van die nieuwe Gouden Generatie, al werd hij bij Milan afgeremd in zijn groei. "De setting is hier totaal anders. Hij heeft de specifieke kwaliteiten om het verschil te maken. Een topspeler als De Ketelaere zullen we zeker nodig hebben."

Vranckx: "We willen het EK winnen!"

  • Maxim De Cuyper: "We weten dat er aan dit EK ook een olympisch ticket vasthangt, maar we mogen niet te ver vooruitkijken. We mogen ervan dromen, maar moeten ook realistisch zijn. Anders kan de droom snel voorbij zijn. Als je het hier goed doet, kun je ook in aanmerking komen voor de A-ploeg. Voor mij is dat wel nog heel ver vooruit. Ik wil niet te ver in de toekomst kijken."

 

  • Zeno Debast: "Anderlecht heeft samen met de nationale ploeg samengewerkt om me klaar te stomen voor dit EK. Die periode voelde aan als de voorbereiding. Ik heb er ook over gepraat met Jan Vertonghen (die aanvoerder was van de beloften op het EK 2007). Ik heb er veel zin in."

 

  • Aster Vranckx: "We zijn een groep geworden die elke dag wil verbeteren. We moeten elkaar elke dag weer motiveren, elkaar pushen om beter te worden. We willen het EK winnen!"