Ga naar de inhoud

7 juni 2003: Kim Clijsters en Justine Henin spelen (tegenvallende) finale op Roland Garros

Justine Henin-Hardenne (zoals ze toen heette) en Kim Clijsters in de fleur van hun leven.

Exact 20 jaar geleden hebben Kim Clijsters en Justine Henin sportgeschiedenis geschreven. Voor het eerst stonden twee Belgen in de finale van een grandslamtoernooi. U keek massaal - zelfs op de Grote Markt van Brussel - en zag Henin makkelijk haar eerste titel winnen op Roland Garros (6-4 en 6-0). 

De koning komt kijken

Begin deze eeuw beleefde het Belgische vrouwentennis hoogdagen. Met Justine Henin en Kim Clijsters had ons land plots twee speelsters van wereldniveau.

 

De twee kwamen mekaar dan ook geregeld tegen op het internationale tenniscircuit. Clijsters had de bovenhand op de tengere Henin, tot ze de degens kruisten in de finale van Roland Garros.

 

Een hoogdag voor de Belgische sport. U keek massaal naar de tennismatch, de Grote Markt in Brussel stond propvol voor de historische tennisfinale en het Belgische koningspaar was met de familie naar Parijs afgezakt. 

Justine Henin en Kim Clijsters met het Belgische koningspaar.

Droge 6-0

Kim Clijsters begon met de nodige ervaring aan de finale. Twee jaar eerder had ze Justine Henin al geklopt in een attractieve halve finale (2–6, 7–5, 6–3), in de finale moest ze maar nipt haar meerdere erkennen in de Amerikaanse topspeelster Jennifer Capriati (1–6, 6–4, 12–10).

 

Zo'n nagelbijter werd het helaas niet op 7 juni 2003. Henin had zich ontpopt tot gravelspecialiste en veegde Clijsters bij momenten van het terrein.

 

Ze had de zaak onder controle en greep haar kansen. Clijsters niet. In de eerste set liet ze 6 breakballen onbenut.

 

Het sterke wapen van Clijsters draaide voor geen meter. "Ik zat in de puree met mijn forehand", zei ze achteraf.

 

Resultaat: een droge 6-0 voor Henin.

Justine Henin (in het wit) slaat op.

"Dank je, mama. Ik weet dat je toekijkt vanuit de hemel"

In de tweede set kreeg Kim Clijsters haar zenuwen onder controle, maar ze speelde tegen la nouvelle Justine Henin. Fysiek, technisch én mentaal had ze stappen gezet.

 

Bij 5-4 sloeg Clijsters de bal in het net. Voor Henin ging een grote droom in vervulling: zij had haar lievelingstoernooi gewonnen.

 

Henin gooide haar racket in de lucht en sloeg haar handen voor haar gezicht. Ze moest meteen aan haar overleden moeder denken.

 

"Dank je, mama, ik weet dat je toekijkt vanuit de hemel. Ik hoop dat je trots bent", zei Henin in haar speech.

Justine Henin en Kim Clijsters in een innige omhelzing.

Henin klopt Clijsters ook op US en Australian Open

Met haar eindzege in Parijs nam Justine Henin de scepter over van Kim Clijsters.

 

De twee zouden mekaar de komende maanden nog twee keer treffen in de finale van een grandslamtoernooi. Telkens won Henin: op de US Open (7-5, 6-1) en op de Australian Open (6–3, 4–6, 6–3).

 

Haar lievelingstoernooi Roland Garros won Henin in totaal 4 keer. Voor Clijsters bleef het bij finales in 2001 en 2003.

Henin - Clijsters op de grandslamtoernooien  5-3
jaar toernooi fase winnares uitslag
2001 Roland Garros halve finales Clijsters 2-6, 7-5, 6-3
2002 Australian Open kwartfinales Clijsters 6-2, 6-3
2003 Roland Garros finale Henin 6-0, 6-4
2003 US Open finale Henin 7-5, 6-1
2004 Australian Open finale Henin 6-4, 4-6, 6-3
2006 Roland Garros halve finales Henin 6-3, 6-2
2006 Wimbledon halve finales Henin 6-4, 6-3
2010 Wimbledon 1/8e finales Clijsters 2-6, 6-2, 6-3

In totaal speelden Kim Clijsters en Justine Henin 25 keer tegen mekaar in hun carrière. Clijsters won 13 keer, Henin 12 keer.

Grandslamtitels Justine Henin: 7

  • 1x Australian Open: 2004
  • 4x Roland Garros: 2003, 2005, 2006 en 2007
  • 2x US Open: 2003 en 2007

Justine Henin en Kim Clijsters op Roland Garros met koning Albert.

Grandslamtitels Kim Clijsters: 4

  • 1x Australian Open: 2011
  • 3x US Open: 2005, 2009 en 2010

Kim Clijsters en haar dochter Jada pronken in New York met de US Open-trofee.

Kijk ook naar tennis op VRT Max:

Kim Clijsters: come back home

Documentairereeks waarin we meekijken over de schouder van voormalig tenniskampioene Kim Clijsters tijdens haar tweede comeback. Kim opent de deuren naar haar privéleven en toont puur en onversneden de bikkelharde strijd terug naar de top.
wo 17 mei 2023 1 min

Wereldrecord

Deze aflevering: Kim Clijsters klopt Justine Henin in de halve finale van de open Franse tenniskampioenschappen Roland Garros van 2001. In de halve finale van de open Franse tenniskampioenschappen Roland Garros van 2001 staan voor het eerst in de geschiedenis twee Belgische toptalenten tegenover elkaar: Kim Clijsters en Justine Henin. Met de zenuwen even strak gespannen als de snaren van hun tennisracket, maken de twee er een beklijvend duel van. Clijsters trekt die dag aan het langste eind, maar allebei zullen ze vanaf dan met veel succes de top van het internationale tennis bestormen. Met een ballenkanon en heel veel gemalen baksteen onderzoekt Maarten hoe het komt dat Henin in Parijs eigenlijk een groot voordeel had. De ongeëvenaarde eenhandige backhand van Justine wordt binnenstebuiten gekeerd en we komen te weten hoe het komt dat tegen de krachtige forehand van Clijsters geen kruid gewassen is. Maarten spreekt met een professor in de snarentheorie en ervaart bij Kim in het Amerikaanse New Yersey pas echt wat een goede opslag is. Met Kim Clijsters, prof. Matthieu Lenoir, prof. Frederik Deconinck en Ine Van Caekenberghe (Ugent), Laurent Chapelle (VUB), sportpsychologe Zara Van De Ven, Bart De Keersmaeker (Tennis Vlaanderen), prof. Bert Vercnocke (KU Leuven), tennissers Christopher Heyman en Idriss Haddouch.
ma 14 maart 2022 48 min