Ga naar de inhoud

Olivier Deman over onverhoopte selectie voor Duivels: "Pas na uitleg bondscoach snap ik waarom"

Soms is de realiteit mooier dan de droom. Olivier Deman hoopte op een selectie voor het EK bij de beloften, maar kreeg er zowaar nog een oproep voor de Rode Duivels bij. De winger van Cercle Brugge kan het nog altijd maar moeilijk geloven: "Zondagochtend kreeg ik het verlossende telefoontje van de bondscoach."

(...) Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Olivier Deman (...)

 

Geef maar toe dat u ook opschrikte toen de naam van een onvolprezen Cercle Brugge-speler plots na die van twee absolute wereldsterren volgde.

 

Maar bondscoach Domenico Tedesco las het voor alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Voor de debutant zelf, daarentegen, is het een onverhoopt vroeg hoogtepunt in zijn carrière - al wist Deman stiekem dat zijn naam gisterenmiddag zou vallen.

 

"Tot zaterdagavond was het voor mij een complete verrassing dat ik Rode Duivel zou worden", vertelt hij. "Ik wist alleen dat de bondscoach al een paar keer komen kijken was naar mij."

 

"Eigenlijk was ik een heel week aan het stressen voor de selectie van het EK bij de beloften. Pas na de slotmatch tegen Westerlo kwam ik te weten dat ik ook in de preselectie zat voor de A-kern. Zondagochtend volgde uiteindelijk het verlossende telefoontje van Tedesco."

 

"Ik ben blij dat al mijn vrienden het nu ook weten, want het was toch moeilijk om mijn geheimpje stil te houden. Alleen mijn vriendin, ouders en broers waren op de hoogte."

Ik speel op een positie waar ze iemand zoeken: een linksachter of wingback.

Olivier Deman

Deman glundert en lacht, wanneer hij de selectie nog eens tot zich laat doordringen: "Ik kan het nu nog altijd niet goed vatten. Pas na de uitleg van de bondscoach snapte ik waarom hij mij erbij heeft genomen. Hij was onder de indruk van mijn prestaties de voorbije maanden. Bovendien speel ik op een positie waar ze iemand zoeken: een linksachter of wingback."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

West-Vlaamse nuchterheid

En zo heeft Cercle Brugge voor het eerst sinds Tom De Sutter in 2008 nog eens een Rode Duivel in de gelederen.

 

Een echt jeugdproduct dan nog, dat tussendoor wel even van het leven "aan de overkant" bij Club Brugge proefde, maar uiteindelijk terugkeerde. "Omdat hij het plezier miste", vertelde Deman daar ooit over.

 

Het bleek een goeie keuze.

 

"Als mannetje van 16 jaar mocht ik voor het eerst meetrainen met de eerste ploeg", herinnert de winger zich. "Onder Franky Vercauteren (nu technisch directeur van de Duivels, red.), toevallig. Het lijkt wel alsof de cirkel nu rond is."

 

Helemaal zonder tegenslagen verliep de doorbraak van Deman wel niet.

 

"Bernd Storck verwees mij enkele seizoenen geleden naar de B-kern. Maar daar ben ik mentaal sterker uitgekomen. Soms moet je zulke tegenslagen eens meemaken om vooruitgang te kunnen boeken. Ik ben steeds hard blijven werken en daar volgt nu de beloning voor."

Iedereen die me goed kent, vindt me ook een West-Vlaming.

Olivier Deman

Deman, zoon van twee ondernemers én zelf student bedrijfsmanagement, vertelt het allemaal met de typische West-Vlaamse nuchterheid.

 

Alleen is de Rode Duivel eigenlijk geboren in Antwerpen.


Dat zit zo: op 4-jarige leeftijd verhuisde Deman met zijn hele gezin naar de kust toen bleek dat gezondheidsproblemen van zijn broer beterden door de zeelucht.

 

"En iedereen die me goed kent, vindt me ook een West-Vlaming", verzekert Deman, die door zijn opgewaardeerde CV niet opeens andere oorden wil opzoeken.

 

"Ik ben nu niet bezig met een transfer. Voor mij telt alleen de volgende training en wedstrijd."

 

Onverhoopt wordt dat dus België - Oostenrijk voor een vol Koning Boudewijnstadion.