Ga naar de inhoud

Einde carrière voor twee Chinese spelers, Yan Bingtao ruim 4 jaar geschorst in matchfixingschandaal

 di 6 juni 2023 20:44
Liang Wenbo (l) zijn carrière zit erop, bekendste naam Yan Bingtao (r) krijgt ruim 4 jaar schorsing.

Het doekt valt over het matchfixingschandaal in het snooker. De internationale snookerfederatie heeft twee Chinese spelers, Liang Wenbo en Li Hang, geschorst voor het leven. Ook voormalig Masters-kampioen Yan Bingtao, moet tot 11 december 2027 uit competitie blijven.

Harde verdicten voor Liang Wenbo (nummer 72 van de wereld) en Li Hang (nummer 71). Zij zien hun carrière meteen beëindigd. Ook bekendste naam Yan Bingtao (nummer 23 van de wereld) zal even niet te zien zijn rond een competitieve snookertafel.

 

De andere betrokkenen kregen van de World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA) schorsingen tussen twee jaar en elf maanden en vijf jaar en vier maanden.


De sancties komen er omdat de Chinese profs volgens de disciplinaire commissie wedstrijden hebben vervalst voor gokdoeleinden. Het onderzoek werd in augustus 2022 opgestart na een waarschuwing van de International Betting Integrity Association (IBIA). De voorbije weken werden alle betrokkenen ondervraagd in hoorzittingen.


Volgens de federatie waren Wenbo en Hang de spilfiguren en weigerden zij mee te werken aan het onderzoek. Bingtao, Lu Ning, Zhao Jianbo, Bai Langning, Chang Bingyu, Chen Zifan, Zhao Xintong en Zhang Jiankang bekenden wel schuld en vermeden zo een levenslange schorsing.

Gerelateerd: