Ga naar de inhoud

Domenico Tedesco verklaart zijn verrassende keuzes: "Aan mij om nieuwe spelers in te passen"

De dagen dat we de selectie van de Rode Duivels helemaal konden voorspellen, liggen definitief achter ons. Domenico Tedesco twijfelt niet om te experimenteren met debutanten, die oudgedienden hun plekje overnemen. "Ik roep jongens alleen op als ze de ploeg ook kunnen helpen", zet hij zijn keuzes kracht bij.

Een nieuwe interlandperiode, een nieuwe puzzel voor Domenico Tedesco. Zeker wanneer ook het EK voor beloften, vanaf 21 juni, voor de deur staat.

 

"Het was moeilijk om een evenwicht te vinden en voor beide ploegen de sterkste selectie te kiezen", opent de bondscoach zijn persbabbel.

 

En dus gebruikte de keuzeheer resoluut de tactiek: bepaal wat voor elke speler persoonlijk de beste oplossing is. 

 

De reden waarom Charles De Ketelaere enkel bij de U21 zal vertoeven. "Daar krijgt hij meer speelkansen en doet hij meer ervaring op. Op het EK kan hij ook een hoofdrol spelen."

 

Toch houdt het EK Tedesco niet tegen om (jonge) talenten te plukken voor de kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk en Estland.  Mike Trésor, Arnaud Bodart, Ameen Al-Dakhil en Olivier Deman mogen hun debuut maken.

Ik roep jonge spelers alleen maar op wanneer ze de ploeg ook kunnen helpen.

Domenico Tedesco

Opvallend dat meer jongens uit de Jupiler Pro League een kans krijgen, ten koste van gevestigde waarden als Dries Mertens en Thorgan Hazard. Een berichtje met minder goed nieuws kwam hun richting uit.

 

"Ik heb ze nu wat langer kunnen analyseren in de Belgische stadions en wil ze de kans geven om zich te tonen", zegt de bondscoach over de jonkies. "Ik kijk ernaar uit om ze te ontmoeten en ze te leren kennen als spelers."

 

"Zo zag ik dat Deman elke wedstrijd alles geeft. Ik observeerde hem zo'n kwartiertje tijdens zijn opwarming. Daarin deed hij wel 25 full sprints. Dat zegt genoeg over zijn karakter, én hij heeft een uitstekende techniek."

 

Tedesco lijkt het vertrouwen in de jeugd te bevestigen en toont dat hij durft te experimenteren. "Het is aan ons om het juiste moment te vinden om de nieuwe, jonge spelers in te passen in de ploeg", vindt hij. "Ik roep ze alleen maar op wanneer ze ook de ploeg kunnen helpen."

 

"Ik hoop dat ze plezier beleven en klaar zijn op het moment dat ik ze nodig heb."