Ga naar de inhoud

Internationale media keken met open mond naar titel Antwerp: "Een absoluut gekkenhuis"

Van L'Équipe tot La Gazzetta: onze titelstrijd kwam overal in het nieuws.

De knal van Toby Alderweireld was tot ver buiten onze landsgrenzen te horen. Ook in de buitenlandse sportkranten stond te lezen hoe hij Antwerp naar de titel schoot op een doldwaze slotspeeldag. Over één ding waren ze het in elk land eens: de ontknoping op onze velden gisteren was krankzinnig.

Journée de folie

L'Équipe, dé sportkrant van Frankrijk, had het over een "scénario fou" en een "dernière journée de folie". Een absoluut gekkenhuis dus. "De laatste 10 minuten van de Belgische competitie waren werkelijk adembenemend, net als het hele seizoen", gaan onze zuiderburen voort.

De gekste Belgische competitie ooit.

Marca

De kleine Japanner

Ook in Engeland ging onze titelstrijd viraal. BBC legde de focus op ex-Tottenham-speler Toby Alderweireld en sprak van "a dramatic end to the season".

En wie had gedacht dat nobele onbekende Shion Homma, de kleine Japanner van Club Brugge, er vandaag in de spotlights zou staan? Zijn goal hield Union en Brighton-eigenaar Tony Bloom van de titel.

Absoluut surrealistisch

Naar Spanje dan. Daar kopte Marca "La liga belga más loca", de gekste Belgische competitie ooit, dus. Om vlak daarna de inleiding te starten met de woorden "Antwerp is terug".


Ook in het zuiden van Europa zijn ze duidelijk compleet verbaasd over de ontknoping van ons seizoen. "De Vlaamse ploeg zegevierde in een absoluut surrealistische Belgische competitiefinale", valt iets verder in het artikel van Marca te lezen.

De onvermoede sprintkwaliteiten van Van Bommel kwamen naar boven.

Süddeutsche Zeitung

Fino alla fine

Zelfs in de oudste sportkrant ter wereld is er een plekje voor onze titelstrijd. La Gazzetta dello Sport heeft het (hoe kan het ook anders) op de typisch Italiaanse manier over sensatie en spanning.

 

"Emozioni fino alla fine" valt onder meer te lezen. Emoties tot het uiterste einde. Misschien ook wel een kwinkslag naar recordkampioen Juventus. De Oude Dame gebruikt "fino alla fine" als leuze.

 

Maar ook in Italië gaat de aandacht vooral naar Toby Alderweireld, die "met een sensationele goal de titel nog stal van revelatie Union en Genk".

Jubellauf

Laatste tussenstop: Duitsland. In de Süddeutsche Zeitung wordt het vergrootglas op Bayern-icoon en Antwerp-trainer Mark van Bommel gelegd.


"Bij de eerste titel voor Antwerp in 66 jaar kwamen de onvermoede sprintkwaliteiten van Mark van Bommel naar boven. Na het ongelofelijke kampioensdrama en de goal in minuut 94 zette hij uitzinning van vreugde een sprint over het halve veld in."

 

Een "Jubellauf" is het prachtige Duitse woord daarvoor. Straf dat de Nederlander 46 jaar lang heeft kunnen verstoppen dat hij wel degelijk snelheid in de benen heeft.