Ga naar de inhoud

Zussen Erika en Mirra Andrejeva: de nieuwe goudklompjes in het tennis?

Mirra Andrejeva op Roland Garros.

Gisteren op Suzanne Lenglen: Coco Gauff tegen Mirra Andrejeva. Een "match phare", een match om naar uit te kijken. Coco Gauff is 19 jaar tegen Andrejeva, 16 jaar. Samen dus 35 jaar oud. Het is op het tenniscircuit voortdurend uitkijken naar nieuwe namen.

Coco Gauff mag dan nog altijd maar 19 jaar zijn, met haar finaleplaats vorig jaar in Parijs en met haar 6e plaats op de wereldranglijst is ze al een vaste waarde.

Maar de naam die de voorbije maanden en zeker de jongste weken tegen de snelheid van het licht op het voorplan verscheen, is die van Mirra Andrejeva. Russin.

 

Is het vanwege van haar prille leeftijd of is het omdat ze sinds begin vorig jaar in het zuiden van Frankrijk woont en traint? Vragen over de oorlog tussen haar thuisland en Oekraïne bleven haar bespaard.

Mirra en haar drie jaar oudere zus Erika begonnen met tennis omdat hun moeder Raisa in de ban was van Marat Safin, de Rus die in het begin van deze eeuw nummer één in de wereld was. Hij won de Australian Open ook. De dochters zouden gaan tennissen.

Vanuit Siberië volgde eerst de verhuizing naar Sotsji, waar het klimaat beter was. Maar dat volstond niet voor de perfecte opleiding. Erika en Mirra kregen de kans om te gaan wonen en trainen in Manacor in Mallorca bij Rafael Nadal.

Ze kozen uiteindelijk voor het zuiden van Frankrijk en het "Elite Tennis Center" in Cannes van ex-speler Jean-René Lisnard, omdat Daniil Medvedev daar ook al getraind had en tevreden was.

Mirra werd daar door haar talent en haar resultaten als eerste opgepikt door het managementbureau IMG. Kort daarna volgde Erika.

 

(De zussen Andrejeva. Lees voort onder de post.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Haar eerste set tegen Gauff was complexloos, daarna was het vat leeg

Erika zette als eerste stappen richting de top 100, maar de 16-jarige Mirra staat er als eerste echt in. Na Parijs zal ze 98e staan. De waanzinnige klim begon vorig jaar met al snel toernooizeges op het lagere ITF-niveau. Na overwinningen in de toernooien van 15.000 dollar volgden de zeges in 25.000 en 60.000 dollar-toernooien. En zo sprong ze vanuit het niets naar 296 eind vorig jaar.

En de voorbije weken volgden de echt grote stappen. Na twee titels in Zwitserland maakte ze furore in Madrid op het Masters 1.000-toernooi. Andrejeva klopte, toen nog als 15-jarige, eerst ex-US Open-finaliste Leylah Fernandez. Daarna was ze te sterk voor de beloftevolle Braziliaanse Haddad Maia, en de dag na haar 16e verjaardag versloeg ze ook nog de Poolse Linette. Pas in de 1/8e finales was Aryna Sabalenka nog een maat te groot.

En hier in Parijs overleefde Mirra Andrejeva zonder setverlies de drie kwalificatierondes. Daarna klopte ze in ronde een en twee Alison Riske en Dianne Parry, telkens met 6-1 en 6-2. In de derde ronde speelde Andrejeva een compleet complexloze eerste set, die ze in de tiebreak won. Maar daarna was het vat leeg. Gauff ging op ervaring naar een dubbele 6-1.

"Ze kan nog veel progressie maken als ze ook krachtiger wordt"

Maar Mirra Andrejeva heeft een visitekaartje afgegeven zoals er maar zelden op 16-jarige leeftijd iemand eentje afgeeft.

 

Haar coach Jean-Christophe Faurel zag Andrejeva tegen Gauff af en toe mentaal ontsporen: een bal in het publiek keilen waarvoor ze eigenlijk uitgesloten had kunnen worden.

 

Andrejeva besefte dat ze in de fout was gegaan. "Dit was echt heel dom en slecht van mij. Ik had dat niet moeten doen. Ik ben ervan af gekomen met een waarschuwing. Maar ik zal hieraan werken.“

 

"Ik ben blij met wat ik hier gepresteerd heb. Ik ben 16 jaar en kan nog maar een beperkt aantal toernooien spelen. Normaal komt nu Wimbledon. Ik heb nog nooit
op gras gespeeld. Dat wordt een ontdekking. Maar ik heb nog altijd geen visum, dus weet ik niet wat er gaat gebeuren."

 

"En mijn toekomst? Ik zie hier al die grote namen. Djokovic die al 22 grandslamtoernooien won. Ik wil er in mijn stoutste dromen wel 25 winnen."

Ik zie hier al die grote namen. Djokovic die al 22 grandslamtoernooien won. Ik wil er in mijn stoutste dromen wel 25 winnen.

Mirra Andreeva

Haar coach rondt af: “Mirra heeft het tennis. Ze pikt alles enorm snel op. Stress komt er nog niet echt bij kijken. Ze speelt enorm bevrijd zoals alle spelers van die leeftijd. Maar zoals we zien, moet ze nog veel rijper en volwassener worden in haar hoofd."

"Ze speelt ook nog met een heel licht frame. Daar gaat ze dus nog veel progressie maken, als ze ook krachtiger wordt. Ik weet nu al dat de tegenstanders dat niet graag horen!"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dirk Gerlo