Ga naar de inhoud

Verstappen verovert 1e pole in Monaco na zinderende kwalificaties, crash is drama voor Perez

 za 27 mei 2023 17:15
Er wacht Sergio Perez zondag een lange inhaalrace.

Na de afgelasting van de GP van Emilia-Romagna pikken de F1-rijders de draad weer op in Monaco. Max Verstappen vertrekt zondag vanaf de pole, na razend spannende kwalificaties. Voor Sergio Perez, nummer 2 in de WK-stand, zijn die dramatisch verlopen. 

Miserie bij Perez

Na zo'n 10 minuten in het eerste deel van de kwalificaties wist Sergio Perez al dat het morgen een huzarenstukje zal worden om zijn zege van vorig jaar te herhalen.

 

In 2022 parkeerde hij zijn Red Bull in het slot van de kwalificaties en die omstreden crash zou hem uiteindelijk geen windeieren leggen.

 

Maar het ene jaar is het andere niet: Perez haperde in Sainte Devote, goed voor de rode vlag en einde kwalificaties voor de ploegmaat en uitdager van WK-leider Max Verstappen. Hij vertrekt vanop de laatste plek.

 

Voor de Mexicaan is dat een klein drama. Hij staat morgen voor een inhaalrace in Monte Carlo en dat is absoluut geen sinecure op het smalle stratencircuit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Razend spannende strijd om de pole

Ondertussen lieten Perez' concurrenten het niet aan hun hart komen. Ploegmaat Max Verstappen begon uitstekend en sloot Q1 af op plek één.

 

In Q2 kwam ook de rest onder stoom. Leclerc en Alonso schurkten tegen de toptijd van Verstappen aan en ook de twee wagens van Mercedes bleven in de buurt.


In een razendspannende derde kwalificatieronde volgde een stoelendans in de hot seat. Alonso, Leclerc, Ocon, opnieuw Leclerc en opnieuw Alonso: keer op keer leefden Verstappens uitdagers op hoop.

 

Maar met een ultieme superronde was het alsnog wereldkampioen Verstappen die als triomfator uit de kwalificaties kwam. De Nederlander start zondag zo voor het eerst in zijn carrière vanaf de pole in Monaco.

 

Nummer 3 Leclerc kreeg enkele uren later nog een gridstraf van 3 plekken. Hij wordt bestraft voor het hinderen van Lando Norris in zijn thuisrace. 

 

De aangepaste startorde: Verstappen, Alonso, Ocon, Sainz, Hamilton en Leclerc. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

WK Formule 1 2023 klassement

Pos.RijderConstructeurPunten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing
575
2
Sergio Perez
Red Bull Racing
285
3
Lewis Hamilton
Mercedes
234
4
Fernando Alonso
Aston Martin
206
5
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari
206
6
Lando Norris
McLaren
205
7
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
200
8
George Russell
Mercedes
175
9
Oscar Piastri
McLaren
97
10
Lance Stroll
Aston Martin
74
Pos.ConstructeurPunten
1
Red Bull Racing
860
2
Mercedes
409
3
Scuderia Ferrari
406
4
McLaren
302
5
Aston Martin
280
6
Alpine
120
7
Williams Racing
28
8
AlphaTauri
25
9
Alfa Romeo
16
10
Haas F1 Team
12