Ga naar de inhoud

Marcelo Bielsa is de nieuwe bondscoach van Uruguay

 di 16 mei 2023 11:43
Bielsa als coach van Leeds
Marcelo Bielsa had sinds zijn ontslag bij Leeds geen club meer.

De Uruguayaanse voetbalbond heeft Marcelo Bielsa officieel aangesteld als nieuwe coach van de nationale ploeg. De 67-jarige Argentijn tekende een contract tot het WK van 2026. "Ons publiek verlangt strijd en emotie. Dat zullen we nu krijgen", stelde de bond. Hij is nog maar de tweede buitenlander in de job.

Voor Marcelo Bielsa wordt het de eerste job sinds zijn ontslag bij Leeds in februari 2022. Hij volgt bij Uruguay Diego Alonso op, die na een vroege exit op het WK in Qatar aan de kant werd geschoven. De voornaamste opdracht van Bielsa wordt Uruguay naar het WK van 2026 in Canada, Mexico en de VS loodsen.

 

Aan die opdracht begint hij volgende maand met oefenwedstrijden tegen Nicaragua en Cuba. In september volgen dan de eerste kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap. De eerste echte test wordt de Copa America in 2024. Ook die wordt in de VS gespeeld.

De keuze voor Bielsa hoeft niet te verbazen. De Uruguayaanse bond eiste meer vuur en passie van de spelers. "El Loco", zoals de excentrieke manager wel eens genoemd wordt, staat erom bekend zelfs op training volledig engagement van zijn spelers en staf te eisen.


Op die manier slaagde hij er in 2020 in om Leeds voor het eerst in zestien jaar terug naar de Premier League te brengen. Ook bij onder meer Athletic Bilbao, Marseille, Lazio en Lille stond de Argentijn al aan het roer.


Nu wordt Bielsa dus bondscoach van La Celeste. Daar wordt hij nog maar de tweede niet-Uruguayaan die het nationale team mag leiden. Ook zijn landgenoot Daniel Passarella was er tussen 1999 en 2001 bondscoach.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.