Ga naar de inhoud
5:12wo 3 mei 2023

Luca Brecel is weer thuis: "Zelfs als ik niets meer win, is mijn carrière geslaagd"

Iets minder dan 24 uur na zijn sensationele eindzege op het WK snooker is Luca Brecel in de bloemetjes gezet in zijn snookerclub in Maasmechelen. "Ik had nooit gedacht dat dit zoveel teweeg zou brengen, zelfs tot in Amerika", zegt de wereldkampioen in Laat.

Het was een ontspannen Brecel die de vragen van Wim De Vilder beantwoordde. Of hij iets meegekregen had van de gekte in België tijdens het WK? "Ik heb alles kunnen volgen. Zelfs tussen mijn wedstrijden door heb ik alles online wat zitten te bekijken. Ik besefte zeker dat iedereen achter mij stond. Het bracht ook wat druk met zich mee, maar ik ben daar goed mee omgegaan. De WK-winst is de kers op de taart."

De 28-jarige snookerkampioen krijgt niet alleen lof in België, maar ook in Groot-Brittannië, Europa en over de hele planeet. "Dat voelt ongelooflijk en is echt een droom die uitkomt. Ik had niet verwacht dat het zo enorm zou zijn als ik het ooit zou winnen. Het gaat zelfs tot in Amerika. Eigenlijk in alle landen. Het is wereldwijd. Het is ook de manier waarop dat het zo mooi maakt."

Dat iedereen in België achter mij stond, bracht ook wat druk met zich mee, maar ik ben daar goed mee omgegaan.

Luca Brecel

"De rest van mijn carrière genieten van het snooker"

Zijn nieuwe vriendin heeft ook een goede invloed gehad, bij verliefde mensen komen endorfines vrij. Dat zijn stoffen in de hersenen die pijnstillend kunnen werken, maar ook het geluk en welbevinden bevorderen. "Ik ben vrij zeker dat dat mijn prestatie ten goede is gekomen."

"Ik zat sowieso al goed in mijn vel, maar door Laura voel ik me nog veel beter. Het heeft sowieso geholpen aan de tafel. Het zijn voor mij heel mooie tijden momenteel."

Met de wereldtitel heeft hij op zijn 28e zijn droom én het hoogste in de snookersport bereikt. Wat zijn zijn volgende doelen? "Ik ben inderdaad een van de jongste wereldkampioenen van de laatste 20, 30 jaar. Dat zegt genoeg."

"Dit is de ultieme droom die uitkomt. Er is niets meer dat groter is dan dit. Nu is het gewoon kwestie van de rest van mijn carrière gewoon te genieten van het snooker en proberen zoveel mogelijk wedstrijden en toernooien te winnen."

"Ik wil gewoon genieten van snookerspeler te zijn en proberen aan de top te blijven. Ik zeg altijd: als ik nu zelfs geen wedstrijd meer zou winnen, is mijn carrière geslaagd. Maar ik wil sowieso meer en ga genieten van de momenten die nog komen."

Gerelateerd: