Ga naar de inhoud

Dreigt een Sagan-verhaal voor Julian Alaphilippe? "Als hij naar Frans team trekt, is het voorbij"

 do 13 april 2023 11:59
Julian Alaphilippe beleeft niet zijn leukste voorjaar.
Julian Alaphilippe beleeft niet zijn leukste voorjaar.

Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) is dit voorjaar een schim van zichzelf en door knieperikelen dreigen ook de Ardennen-klassiekers in het water te vallen. "Maar als het ergens nog kan goedkomen met Alaphilippe, dan is dat in de ploeg van Lefevere", klinkt het in Wielerclub Wattage.

Voor het seizoen zette Patrick Lefevere Alaphilippe nog op scherp in de media: "Hij heeft het salaris van een kopman en moet me bewijzen dat hij dat nog altijd is", wond de ploegbaas er geen doekjes om.

 

Alaphilippe (30) leek die boodschap begrepen te hebben en maakte al vroeg in het seizoen het zegegebaar in de Faun-Ardèche Classic, een lastige Franse eendagskoers.

 

Maar daarna geraakte de vinnige Fransman aan lager wal. "Alaphilippe is na de Tirreno ziek geworden en presteerde daarna veel minder goed dan we hadden verwacht", vertelt Jan Bakelants in Wielerclub Wattage.

Als Alaphilippe zijn drive terugvindt, is hij de uitgelezen kandidaat om de lastige openingsrit in de Tour te winnen.

Jan Bakelants in Wielerclub Wattage

Door een val in de Ronde van Vlaanderen moet Alaphilippe zondag passen voor de Amstel Gold Race. Ook de Waalse Pijl komt in het gedrang.

 

Komt het nog goed met de normaal altijd goedlachse Fransman? "Als het ergens nog goedkomt met Alaphilippe, dan zal dat veeleer bij Lefevere zijn dan bij een ander team", aldus Mark Uytterhoeven.

 

"Als Alaphilippe (die tot eind 2024 een contract heeft bij Lefevere) naar een Frans team zou gaan, dan is het helemaal voorbij."

 

Uytterhoeven alludeert daarmee op drievoudig wereldkampioen Peter Sagan, die sinds zijn overstap naar TotalEnergies geen deuk in een pakje boter meer rijdt.

 

"Je bent snel vergeten, maar je staat ook snel weer aan de top", zegt Bakelants.

 

"Als Alaphilippe zijn drive terugvindt, is hij de uitgelezen kandidaat om de lastige openingsrit in de Tour te winnen en daarna 3 dagen de gele trui te dragen. En misschien wordt Alaphilippe in Glasgow voor de 3e keer wereldkampioen?"

 

"Iedereen is nu gefixeerd op de kasseikoersen, maar er zijn nog zo veel wedstrijden om te winnen", besluit Bakelants.

Gerelateerd:

Luister naar de aflevering van Wielerclub Wattage

Of bekijk de aflevering op VRT MAX