Ga naar de inhoud

Nieuw-Zeeland zet gastland India opzij en treft Red Lions in kwartfinale WK hockey

De Black Sticks winnen na spannende shoot-outs.

De Belgische hockeymannen kennen hun tegenstander in de kwartfinale van het WK hockey: dinsdag om 14.30 uur nemen ze het op tegen Nieuw-Zeeland. De oceanische ploeg wipte gastland India na een thriller met shoot-outs.

Als tweede van Groep D met 7 punten, evenveel als Engeland, maar met een minder doelsaldo, kreeg India met Nieuw-Zeeland de derde van Groep C tegenover zich.

India verloor niet in de groepsfase, het speelde gelijk tegen Engeland, Nieuw-Zeeland verloor van Nederland en Maleisië. India was dan ook de favoriet.

De thuisploeg,zonder sterspeler Hardik Singh, was de wedstrijd goed begonnen met goals van Lalit Upadhyay (17') en Sukhjeet Singh (24'). Nieuw-Zeeland milderde via Sam Lane (28'), maar India verdubbelde haar voorsprong opnieuw dankzij een treffer van Varun Kumar (40').

Nieuw-Zeeland hapte naar adem, maar sloeg nog twee keer terug met strafcorners. Kane Russell (43') en Sean Findlay (49') brachten de stand in evenwicht. 

In spannende shoot-outs moesten liefst 18 stuks beslissen. Nieuw-Zeeland haalde het met 5-4. Sam Lane dompelde het hockeygekke India en zijn talrijke fans in rouw.

Ook Spanje door naar kwartfinales

De Black Sticks werden in de groepsfase derde in poule C, na een zege (3-1 tegen Chili) en twee nederlagen (4-0 tegen Nederland en 3-2 tegen Maleisië).

Eerder op de dag plaatste Spanje, de derde in Groep D,  zich tegen Maleisië ook al via shoot-outs (4-3) voor de kwartfinales. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2 tussen beide teams.

Spanje treft dinsdag (om 12 uur Belgische tijd) in de kwartfinales Australië.