Ga naar de inhoud

Antwerp pakt uit tegen Standard: "Het beste voetbal van België? Dat wil ik niet gezegd hebben"

Mark van Bommel moedigt zijn team aan.

Na de moeizame periode voor het WK is Antwerp na de Wereldbeker weer helemaal op toerental gekomen. Vanmiddag speelde het ongeveer een perfecte wedstrijd tegen Standard, goed voor een 4-1-zege, mét knap voetbal. Aanvoerder en coach blonken achteraf in hun vel. "We kunnen enkel nog beter worden de komende weken."

Alderweireld: "We moeten nu blijven winnen"

Antwerp denderde in het begin van de competitie als een sneltrein. Het won net geen tien keer na elkaar, maar het was vaak met de hakken over de sloot Na een korte dip voor Nieuwjaar, is het nu weer uitstekend op dreef na het WK. Mét mooi voetbal bovendien. 

 

Tegen Standard kwam de nummer 3 in het klassement amper in de problemen. Toch wil aanvoerder Toby Alderweireld niet van een statement spreken. "We zitten in een goede periode en deze zege is daar gewoon een vervolg van", zei hij in de catacomben van de Bosuil.

 

"We moeten vooral rustig blijven. In Union verloren we vorige week, maar we zijn op de goede weg. Ons plan was perfect en iedereen gelooft er ook in. Complimenten aan het hele team."

 

De achterstand op leider Racing Genk, dat wel een wedstrijd minder speelde, is nu 10 punten. Is de titel nog haalbaar voor Antwerp? "Onze kwaliteit is dat we vooral naar onszelf kijken", blijft Alderweireld op de vlakte. "Maar we weten dat er veel mogelijk is met de play-offs."

 

"De achterstand is groot, we moeten blijven winnen en dan zien we wel. Er komen de komende weken enkel maar spelers terug. We kunnen enkel nog verbeteren. Daar kijken we naar uit."

Van Bommel: "Zo wilde ik zelf altijd spelen"

Ook trainer Mark van Bommel was na de zege tegen Standard in de wolken. "Ik denk dat we een heel goede wedstrijd op de mat gelegd hebben", vatte de Nederlander samen op de persconferentie. 

 

"We beginnen heel goed aan de wedstrijd en als je de tweede goal op Instagram of Twitter zet, heb je heel snel heel veel "clicks", denk ik. Hoe we die uitspelen... Dit was zeker een van onze beste wedstrijden van het seizoen, zeker na enkele zware weken."

 

"Er komen nog zware wedstrijden aan en daar moeten we goed op voorbereid zijn. We hebben een kleine kern, maar dat maakt die groep hechter. Het is heel mooi om te zien hoe mijn groep elke dag werkt, het plezier spat ervanaf, ook op het veld. Dat is mooi als coach: ik zie mijn jongens spelen zoals ik zelf graag speelde."

 

Het zou typisch Antwerps zijn om te zeggen dat Antwerp op dit moment misschien wel het beste voetbal van België speelt. Is dat ook zo? "Jij stelt de vraag, dan is dat wel zo zeker?", countert Van Bommel de vraag van onze reporter ter plaatse.

 

"Kijk: ik zeg niet dat we het beste voetbal spelen, want anders wordt dat ook zo geschreven. Maar dit is wel heel mooi om te zien. Is het het beste voetbal? Dat mogen jullie beslissen. Nogmaals: op deze manier wilde ik zelf als voetballer ook altijd spelen. Als je dan je elftal zo ziet spelen, dan is dat heel mooi."

 Ik zeg niet dat we het beste voetbal spelen, want anders wordt dat ook zo geschreven. Maar dit is wel heel mooi om te zien.

Mark van Bommel

Geschorste Janssen: "Hebben laten zien wat we kunnen"

De enige domper op de Antwerpse feestvreugde is de schorsing van Vincent Janssen tegen Anderlecht volgende week. "Zijn gele kaart was onterecht, net als de vierde voor Stengs", vindt Van Bommel. "Maar we moeten dit afsluiten. Overall was dit een heel goede dag voor Antwerp."

 

Janssen zit ondertussen al aan 14 goals in de competitie. Ook hij was heel tevreden met de prestatie van Antwerp. "Ik denk dat we vandaag hebben laten zien wat we kunnen met het publiek erachter. We hebben alles samen een heel goede wedstrijd gespeeld."

 

"We konden zeker meer scoren, maar we hebben veel wedstrijden gehad en dan gaat het automatisch wat rustiger in de tweede helft. We hebben het professioneel uitgespeeld. Ik vond ze in de omschakeling niet goed spelen, op corners en vrije trappen waren ze wel gevaarlijk."

De kaarten voor Stengs en Janssen waren onterecht.

Mark van Bommel