Ga naar de inhoud

Ann Wauters gaat voor 2e seizoen als assistent in WNBA, Meesseman en Allemand zijn vraagtekens

Na een lange spelerscarrière debuteerde Ann Wauters vorig seizoen als assistent-coach bij Chicago.

Ann Wauters gaat ook dit jaar aan de slag als assistent-coach bij WNBA-team Chicago. Het nieuwe seizoen gaat van start op vrijdag 19 mei. Chicago zal in 2023 mogelijk minder Belgisch kleuren dan vorig seizoen, want achter de namen van Julie Allemand en Emma Meesseman staat nog een vraagteken.

Voor Ann Wauters wordt het haar 2e seizoen als assistent-coach bij Chicago Sky. Vorig jaar maakte ze voor het eerst deel uit van de staf van het WNBA-team, waar James Wade de hoofdcoach is.

 

Ondanks een pijnlijk einde van het seizoen - het ambitieuze Chicago sneuvelde in de halve finales van de play-offs - was het voor Wauters een positieve ervaring, want ze heeft beslist dat ze ook deze zomer naar de VS trekt.

 

Of Wauters ook opnieuw Julie Allemand en Emma Meesseman mag verwelkomen, is op dit moment nog niet duidelijk. De kans is reëel dat beide speelsters het komende WNBA-seizoen overslaan.

 

Allemand heeft bij Chicago nog wel een contract tot 2024, maar mogelijk legt ze haar prioriteiten deze zomer bij de nationale ploeg. Als de Belgian Cats zich plaatsen, spelen ze in juni het EK. Daar worden ook tickets uitgedeeld voor de Olympische Spelen.

 

Emma Meesseman is een vrije speelster in de WNBA en kan in principe tekenen waar ze wil. Vanaf 21 januari mogen teams onderhandelen, vanaf 1 februari mogen er contracten ondertekend worden.

 

Ook Meesseman verkoos in het verleden al de nationale ploeg boven de WNBA. In Chicago is de verwachting dat onze landgenote het WNBA-seizoen zal overslaan.

 

(lees voort onder de foto)

Emma Meesseman

Meesseman en co niet geholpen door "prioritization rule"

Net zoals heel wat andere speelsters zullen Allemand en Meesseman deze zomer een keuze moeten maken. Dat heeft overigens niet alleen te maken met het EK, maar ook met de nieuwe "prioritization rule", die vanaf dit jaar van kracht is.

 

Die nieuwe regel bepaalt dat speelsters met 2 jaar (of meer) WNBA-ervaring zich ten laatste op 1 mei moeten melden op trainingskamp. Doen ze dat niet, dan moeten ze een boete betalen.

 

Wie te laat arriveert voor de start van het seizoen (19 mei) mag zelfs helemaal niet meer meespelen dit jaar. Vanaf 2024 wordt de regel nog strenger: vanaf dan zijn alle speelsters verplicht om zich ten laatste op 1 mei te melden bij hun club. Wie later toekomt, moet het seizoen uitzitten.

 

De betrachting van de "prioritization rule" is dat de speelsters hun prioriteit bij de WNBA leggen, maar zou wel eens als gevolg kunnen hebben dat heel wat toppers het seizoen aan zich laten voorbijgaan.

 

Veel speelsters verdienen namelijk ook goed hun boterham in Europa, waar de lonen - zeker voor de toppers - vaak hoger liggen dan in de WNBA. Bovendien is het Europese seizoen meestal nog aan de gang wanneer het WNBA-seizoen van start gaat.

 

Heel wat toppers, onder meer ook Emma Meesseman en Breanna Stewart - ploegmaat van Meesseman bij Fenerbahçe - , hebben zich in het verleden al negatief uitgelaten over de regel. "Het is niet fair", sprak Meesseman al vorig jaar.

 

Voorlopig is het afwachten in hoeverre de "prioritization rule" deze zomer al impact zal hebben. Maar de kans is wel reëel dat speelsters die in Europa nog om de prijzen spelen hun prioriteit hier zullen leggen in plaats van bij de WNBA. In dat geval schiet de nieuwe regel zijn doel helemaal voorbij.