Ga naar de inhoud

Sweeck voelt zich bekocht na incidenten in materiaalpost: "Waarom maak je regels? Dit was moedwillig"

 zo 15 januari 2023 16:39
Laurens Sweeck was gefrustreerd na de finish.

Laurens Sweeck liep na het BK veldrijden als een donderwolk de interviewtent binnen. De nummer 2 sakkerde na enkele akkefietjes in de materiaalpost met Michael Vanthourenhout. "Het is niet allemaal sportief verlopen", ergerde hij zich.

In de materiaalpost is het altijd hectisch, maar Laurens Sweeck werd naar eigen zeggen - en volgens de visie van zijn entourage - twee keer gehinderd bij het aannemen van een nieuwe fiets door de manschappen van Michael Vanthourenhout.

 

"Ik ben ontgoocheld. Het is niet allemaal sportief verlopen", opende Sweeck. "We waren aan elkaar gewaagd en Michael verdient de titel wel in dat opzicht, maar ik weet niet waarom ze regels maken."

 

"Voor de koers kies je een box en daar sta je de hele wedstrijd. Ik maak tactisch een goeie keuze door in het begin van de wisselzone te staan."

 

"Dat zag de rest ook in de eerste ronde, want ik had er een kloofje. In de tweede ronde staat de tegenstand dan plots in dezelfde zone terwijl ze voordien achteraan stonden."

 

"Dan weet ik niet waarom er regels zijn als ze niet worden nageleefd. Het was toch een beetje moedwillig, dat voel je aan als coureur. Dat is koers, maar je maakt regels om ze na te leven."

Er worden regels gemaakt, ook in de cross. Die moet je naleven en dat is niet gebeurd. Dan voel ik me een beetje bestolen.

Laurens Sweeck

Na de podiumceremonie was Sweeck nog niet veranderd van standpunt. "Er worden regels gemaakt, ook in de cross. Die moet je naleven en dat is niet gebeurd. Dan voel ik me een beetje bestolen."

 

Sweeck herhaalde nog eens zijn interpretatie: "De fiets van Michael bleef wat hangen bij de wissel. Ze namen die niet snel genoeg weg."

 

"Het gaat voor mij niet echt daarover, maar je kiest voor de start een box. Michael stond eerst achteraan, in de tweede ronde plots vooraan."

 

"Ik weet niet hoe dat kan gebeuren. De jury moest hem terugfluiten en moest hem weer achteraan zetten."

 

"Ze zeggen dat ze hem een boete zullen geven, maar daar koop ik niets mee. De term moedwillig? Ik zou het zelf zo niet willen doen, maar het is nu gebeurd."

"Niet toegelaten om van eilandje te veranderen": boete of schorsing voor mecanicien?

"Moedwillig? Dat kunnen we niet weten", reageerde analist Sven Nys. "Maar regels zijn er, ja. Je kiest een plaats in de post en daar moet je blijven staan."

 

"Het zat heel dicht bij elkaar en dan zoek je naar details. Je raakt gefrustreerd en dat neem je mee in zo'n interview. Dat gaat ook wel liggen, maar het hoort bij dit kampioenschap."

 

"Dit is teleurstelling", zag bondscoach Sven Vanthourenhout. "Laurens (Sweeck) is heel zachtaardig. Morgen zou hij die uitspraken misschien al niet meer doen."

 

"Het is niet toegelaten om zomaar van eilandje te veranderen", wist Paul Herygers na enkele telefoontjes.

 

"Maar het is gebeurd, ook al wordt er nu gesproken over een boete of een schorsing van de mecanicien. Om zo duidelijk te maken dat er niet mee gesold wordt."

 

"Er is een reukje aan, maar je kunt dat niet hard maken. Je kunt de trui niet afnemen, dat bestaat niet."

 

Volgens de commissarissen was box 1 voor Laurens Sweeck, box 4 voor Michael Vanthourenhout. 

 

De Belgische kampioen zag weinig graten in wat er gebeurd is. "Het is spijtig dat Laurens er zo zwaar aan tilt. Dat wij gewisseld hebben? Als er vooraf niet meegedeeld wordt waar je moet staan, dan kies je zelf."

Gerelateerd: