Ga naar de inhoud

Van Avermaet wil weer finales rijden in klassiekers: "En kleine prikjes uitdelen aan Wout en Mathieu"

 do 12 januari 2023 18:38
Greg Van Avermaet wil beter uit de verf komen in de klassiekers.
Greg Van Avermaet wil beter uit de verf komen in de klassiekers.

In zijn laatste contractjaar bij AG2R-Citroën wil Greg Van Avermaet (37) weer regelmaat in zijn prestaties leggen. "Ik wil niet te lang koersen, maar ook niet te vroeg stoppen", zegt Van Avermaet over zijn toekomst. "2023 wordt in dat opzicht een belangrijk jaar."

"Als ik zelf niet meer zou geloven dat ik nog een klassieker kan winnen, zou ik hier niet meer zitten."

 

Greg Van Avermaet straalt veel motivatie uit tijdens zijn gesprek met Christophe Vandegoor op stage in Spanje.

 

"Als alles perfect verloopt, kan ik zeker nog mooie resultaten behalen in de klassiekers. Mijn doel is om weer mee te doen in de finale en eventueel kleine prikjes uit te delen aan die mannen (Wout van Aert en Mathieu van der Poel)."

 

In 2017 beleefde Van Avermaet nog een wonderjaar in de klassiekers met winst in de Omloop, de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix.

 

Maar nieuwe toptalenten kwamen bovendrijven met Wout van Aert en Mathieu van der Poel. En Van Avermaet werd ook een jaartje ouder.

 

"Vorig jaar moest ik vaak achter de feiten aanrijden. Ik was niet op het niveau dat ik moest zijn."

 

"In de Omloop kon ik dat nog verbergen en eindigde ik 3e. Maar in de koersen waar ik het meeste van verwachtte - de Ronde en Roubaix - was ik nergens."

Vroeger legde ik veel regelmaat in mijn uitslagen. Dat wil ik dit jaar opnieuw doen.

Greg Van Avermaet

Van Avermaet opent zijn voorjaar in het openingsweekend met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Daarna volgt het Italiaanse drieluik Strade-Tirreno-Sanremo. "Daarna rijd ik bijna elke klassieker tot de Amstel Gold Race. Geen Luik-Bastenaken-Luik dus."

 

Door finales te rijden wil Van Avermaet weer meer regelmaat in zijn prestaties leggen. "Dat was vroeger mijn sterkte", zegt de olympische kampioen van 2016.

 

"Ik eindigde in bijna elke klassieker dicht bij het podium en de overwinning. Nu wil ik opnieuw finales rijden en in de top 10 en de top 5 eindigen."

"Stoppen met koersen? Ik zal dit jaar zien of ik nog mijn niveau haal"

Op zijn 37e denkt Van Avermaet - wiens contract op het einde van het jaar afloopt bij AG2R - naar eigen zeggen nog niet aan stoppen.

 

“Maar ik denk wel na over hoelang ik mezelf nog zie koersen. Al heb ik er nog geen antwoord op gevonden."

 

"Ik kan zeker nog een aantal jaren doorgaan. Maar ik wil niet te lang koersen en ook niet te vroeg stoppen."

 

2023 wordt een belangrijk jaar. "Zolang ik graag koers, zal ik zeker voortdoen. Maar ik moet wel nog een bepaald niveau halen, dat is de voorwaarde. Ik ga dit jaar zien of dat nog mogelijk is of niet. Daar zal ik dan mijn conclusies uit trekken."