Ga naar de inhoud

Ponton, balkjes, zandbak, wasbord: "BK in Lokeren heeft alle elementen van moderne cross"

 di 10 januari 2023 16:17
Dinsdag waren de werken aan het ponton over de Durme nog volop aan de gang.
Dinsdag waren de werken aan het ponton over de Durme nog volop aan de gang.

Lokeren is komend weekend het decor voor het Belgisch kampioenschap veldrijden. Enkele dagen voor het BK gingen we al eens een kijkje in Park ter Beuken, waar we een rondleiding kregen van organisator Bram De Brauwer.

De blikvanger van de omloop in en om Park ter Beuken is wellicht een ponton over de Durme. "De keuze voor dat ponton is puur functioneel, om een verbinding te maken tussen Park ter Beuken en het Heirburgpark", legt Bram De Brauwer uit.

 

"In de bosrijke omgeving was het niet makkelijk om de vip-tenten kwijt te kunnen. Daarom steken we de Durme over. We deden dit ook al eens op de Schelde voor het BK in Antwerpen, maar dit is kleiner."

 

"We proberen altijd speciale elementen in onze parcours te steken. Veldrijden mag meer zijn dan ploeteren in een weide."

Alle elementen van het moderne veldrijden zitten in het parcours verwerkt. We hebben alles wat een BK moet hebben.

BK-organisator Bram De Brauwer

Het blijft niet bij een ponton. Balkjes, modder, een wasbord, hoogtemeters, een zandbak: het parcours in Lokeren heeft het allemaal. "Alle elementen van het moderne veldrijden zitten erin verwerkt. We hebben alles wat een BK moet hebben", vindt De Brauwer.

 

"Het is een heel allround parcours. Er komen heel wat jongens in aanmerking om hier te winnen. Je moet van alle markten thuis zijn. Het wordt heel fysiek, met veel interval en weinig rustpunten. Alleen bij de finish is er tijd om de benen even stil te houden. Ik denk dat het een heel zwaar BK wordt."

 

De zwaarste strook is wellicht de modderpoel aan de vip-tenten. "Wie crossen zegt, zegt modder. Van een goeie loopstrook gaat niemand dood. In het Heirburgpark aan de vip-tenten zullen we wel een goeie portie modder krijgen."

"Ticketverkoop loopt ook zonder Van Aert goed"

Dat het een BK wordt zonder Wout van Aert lijkt de organisatoren niet echt te deren. "Natuurlijk hadden we hem er liever bij gehad, maar aan de ticketverkoop merken we dat niet", zegt Bram De Brauwer. "Die blijft goed lopen, ook zonder Van Aert."

 

"Bovendien is het voor de wedstrijd misschien wel goed. Nu is het moeilijk om te voorspellen wie zal winnen. Een spannende cross maakt het nog leuker. Ik denk dat het een van de spannendste BK's van de laatste 10 jaar zal worden."

 

Op dit moment zijn er zo'n 10.000 tickets verkocht. De organisatoren rekenen op 15.000 à 20.000 toeschouwers dit weekend.

Meer kiekje van het parcours van het BK:

Plattegrond van het parcours:

Gerelateerd: