Ga naar de inhoud

Jürgen Roelandts begeleidt Annemiek van Vleuten in haar afscheidsjaar: "Dat wordt speciaal"

 do 12 januari 2023 19:35

Ex-wielrenner Jürgen Roelandts (37) vertoeft dit seizoen weer in de wielerkaravaan. Als ploegleider bij Movistar zal hij zich vooral op de vrouwenploeg focussen. "Ik miste het wielrennen te veel", zegt de voormalige Belgische kampioen.

Roelandts: "Toen Movistar aanklopte, heb ik niet getwijfeld"

Jürgen Roelandts besloot eind 2020 om een punt achter zijn rennerscarrière te zetten. Hij reed toen bij Movistar en nu keert hij dus terug naar het Spaanse nest in de rol van ploegleider.

 

“Vorig jaar heb ik een jaar afstand genomen van het wielrennen, maar ik miste het te veel", zegt Roelandts. "Ik deed als ploegleider al wat ervaring op bij het Engelse jeugdteam van Trinity. Toen Movistar aanklopte, heb ik niet getwijfeld”.

 

“Movistar is een heel familiale ploeg, ik heb er een goed gevoel bij”, zegt Roelandts. “De Spaanse staf is al jaar en dag dezelfde. Iedereen kent elkaar goed en het klikt."

Over Van Vleuten: "In vorm kan ze alles aan"

Roelandts trok in december al mee op stage in de buurt van Alicante. Daar leerde hij iedereen al wat kennen. “Maar het is pas in de wedstrijden zelf dat de echte bonding gebeurt”, zegt hij.

 

“In het voorjaar zal ik vooral bij de vrouwen aan de slag zijn. Annemiek van Vleuten heeft afgelopen jaar zowat alles gewonnen, het wordt speciaal om haar laatste jaar van dichtbij mee te maken."

 

De Nederlandse begint haar seizoen in Valenciana, en op Belgische bodem volgt dan onder meer de Omloop. "Van Vleuten wil overal die trui van wereldkampioen laten zien in haar laatste jaar. Als ze in vorm is, kan ze alles aan", zegt Roelandts enthousiast.

 

“Annemiek is erg professioneel. Ze heeft een grote motor, traint vele uren en is heel direct. Ik ben benieuwd wat dat zal geven”.

Hoe bevalt de rol van ploegleider Roelandts? “Als ploegleider zie je het wielrennen van een andere kant, dat vergt aanpassing."

 

"Bij Trinity heb ik op een bepaald moment zelfs mijn eigen voormalige ploegleider Herman Frison opgebeld. Ik heb hem bedankt voor wat hij al die jaren deed.  Er komt meer bij kijken dan je denkt."

 

"Die eerste wedstrijden in de ploegauto, dat wordt speciaal", vervolgt Roelandts. "Ik kijk ernaar uit. De eerste keren krijg ik trouwens wat extra hulp naast mij in de volgauto."

Ik belde Herman Frison op om hem te bedanken voor al die jaren. Ploegleider zijn, daar komt heel wat bij kijken

Jürgen Roelandts

"Zonder Valverde wordt het aanpassen"

En wat denkt Roelandts over het mannenteam van Movistar in het eerste jaar zonder Alejandro Valverde? “Hij traint nog altijd mee”, zegt Roelandts, “maar wedstrijden zal hij nu echt niet meer rijden."

 

Valverde blijft wel actief binnen Movistar. “De jeugd begeleiden op stage en in de grote rondes zal hij af en toe mee in de auto zitten. Valverde blijft natuurlijk belangrijk, ook voor de sponsors.”

 

“Zowel in als naast de koers wordt het wel een aanpassing. Er werd altijd wel naar Valverde gekeken, hij hield de ploeg echt bijeen."

 

“De druk zal nu veel meer bij Enric Mas liggen. Ik vind dat hij jaar na jaar groeit, met een tweede plaats in de Vuelta afgelopen seizoen."

"Cape Epic staat op mijn verlanglijstje"

Roelandts heeft zelf tonnen ervaring opgedaan als voorjaarsrenner. Hij behaalde podiumplaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Milaan-Sanremo.

“Uiteraard sta ik dan ook klaar om in het voorjaar extra bij te springen of tips te geven."

 

De ex-renner stelt zichzelf ook nog sportieve doelen: “Vorig jaar heb ik mijn eerste halve triatlon afgewerkt en dit jaar ga ik voor een volledige."

 

"Ook de Cape Epic staat op mijn verlanglijstje, als de sponsoring rondgeraakt. Die sportieve uitdagingen blijven een must voor mij”, besluit Roelandts.

Gerelateerd: