Ga naar de inhoud

Bart Swings mikt op podium EK allround: "Heb goede herinneringen aan Hamar"

Bart Swings in actie op de Wereldbeker in Calgary.

Bart Swings legt de laatste hand aan zijn voorbereiding op het EK allround komend weekend in Hamar, in Noorwegen. "De feestdagen ben ik alvast goed doorgekomen", vertelde een ontspannen olympische kampioen aan Sporza.

"Omdat het schaatsseizoen volop aan de gang is, heb ik niet heel hard gefeest. Maar ik heb zowel op Kerstmis als met oudjaar en Nieuwjaar gezellig gevierd met vrienden en familie in België. Ik heb ervan genoten, maar ben ook vrij veel blijven doortrainen in Heerenveen."

Swings, met zijn 31 de oudste van het beperkte deelnemersveld van 15, houdt van de vierkamp met een 500 en 5.000 meter op zaterdag en een 1.500 en 10.000 meter op zondag.

In 2016 eindigde hij tweede op het EK allround in Minsk, in 2017 derde in Heerenveen. Op het WK allround was hij 2 keer goed voor brons in... Hamar, in 2013 en vorig jaar.

Wat is zijn doel dit jaar? "Ik ben hier om goede wedstrijden neer te zetten en mik op een hoge klassering. Op een allroundcompetitie ga ik altijd voor het podium. Ik heb goede herinneringen aan vorig jaar, toen ik hier brons haalde."

 

Swings is klaar voor een periode van grote wedstrijden: "Te beginnen met dit EK. Hier wil ik al vorm tonen en zien waar ik sta. Richting het WK afstanden over 2 maanden in Heerenveen moet ik wel nog veel werk doen en groeien. Dit wordt een eerste mooie meting."

Hamar brengt hem dus succes. "Ik kom hier graag, schaats hier graag en voel mij hier op het gemak. Het ijs voelt hier ook nu weer goed aan. Ik heb er zin in en mijn vorm is wel goed. Ik heb het gevoel dat er iets in de benen zit."

Ik heb het gevoel dat er iets in de benen zit.

Bart Swings

"Roest moet al fouten maken om niet te winnen"

Hamar 2013 was de schaatsdoorbraak van Swings. "Het was de eerste keer dat ik voor de medailles meedeed. Toen bleek dat er wel iets mogelijk was voor mij in het schaatsen, daar heb ik heel veel vertrouwen uit gehaald."

 

Sprinten is evenwel niet aan Swings besteed. "De laatste weken heb ik iets meer getraind op het starten. Maar ik weet dat de 500m niet mijn sterkste punt is. De eerste dag zal in het teken staan van schade beperken."

"Meestal is de tweede dag een heel goede dag en kan ik een mooie inhaalslag maken. Dat is mijn doel van elk allroundkampioenschap."

Ik mik hier op podium, maar alles staat in teken van WK afstanden in maart. Ik wil dan naast de Europese en olympische titel ook WK-goud

Bart Swings

"Ik ben hier kanshebber en denk dat we met een 4 à 5 jongens zijn voor plek 2 en 3. De Nederlander Patrick Roest moet echt al fouten maken om zijn titel niet te verlengen. Maar ook hij zal 4 goede wedstrijden moeten schaatsen."

Naast Roest noemt Swings ook nog de Nederlanders Beau Snellink en Marcel Bosker en de Noren Sander Eitrem en Peder Kongshaug als voorname concurrenten.

In de seizoensopbouw van Swings staat het WK begin maart in Heerenveen centraal. "Dan willen we top zijn. Het zou mooi zijn om dan de massastart te winnen, dan zou ik tegelijk regerend Europees, wereld- en olympisch kampioen zijn op die discipline. Dat is het doel."

 

Maar ook op de andere nummers van dat WK wil Swings uitpakken. "Ik wil er mijn beste resultaten van het seizoen neerzetten."