Ga naar de inhoud

Vooruitblik WK handbal: België met een wereldkeeper, favoriet Denemarken met een wereldspeler

De Belgische doelman Jef Lettens behoort tot de wereldtop.

Deze week gaat in Polen en Zweden het WK handbal van start. De Belgen staan voor het eerst in de eindronde. Met welke verwachtingen komen ze aan de start? Wat is de kracht van de Red Wolves? En wie zijn de topfavorieten en de sterspelers? Een vooruitblik.

Het doel van de Belgen? Minstens 1 keer winnen

Vrijdag spelen de Belgen hun allereerste match op het WK. De tegenstander in Malmö heet Denemarken, een grootmacht in het handbal.

 

De Denen verdedigen hun titel. Op de Olympische Spelen van Rio pakten ze goud, in Tokio zilver.

 

"We moeten het terrein opstappen met de juiste instelling", adviseert onze cocommentator en technisch directeur Michel Kranzen. "Een wedstrijd begint altijd met 0-0."

 

"Op het WK voetbal heeft Saudi-Arabië de latere wereldkampioen Argentinië geklopt. Waarom zouden wij dat niet kunnen?"

 

"On-Belgisch misschien, maar je moet geloven in je kansen", vindt de TD. "Of dat nu tegen de wereldkampioen is of tegen een andere ploeg."

 

"De kans dat we die wedstrijd winnen, is klein", weet Kranzen ook. "Daarom focussen we op de matchen tegen Tunesië en Bahrein."

 

"Opgelet, ook zij laten goed handbal zien. We moeten nederig zijn, maar we beginnen die wedstrijden wel met het doel om ze te winnen. Onze ambitie is om de eerste ronde door te komen."

 

Voordeel voor de Belgen: één wedstrijd winnen, kan al volstaan voor een plaats in de volgende ronde. De top 3 in elke poule stoot door.

We focussen op de wedstrijden tegen Tunesië en Bahrein.

Michel Kranzen
red wolves op wk handbal
uitslagen groep 4
19/01 VS Bahrein 27-32
  Egypte België 33-28
  Denemarken Kroatië 32-32
21/01 Bahrein Egypte 22-26
  Kroatië België 34-26
  VS Denemarken 24-33
23/01 VS België 24-22
  Kroatië Bahrein 43-32
  Egypte Denemarken 25-30
stand groep 4
    M W G V +/- ptn
1. Denemarken 5 5 1 0 +44 9
2. Egypte 5 4 1 1 +32 8
3. Kroatië 5 3 1 1 +28 7
4. Bahrein 5 2 0 3 -23 4
5. VS 5 1 0 4 -49 2
6. België 5 0 0 5 -32 0

De top 2 in de 4 poules stoot door naar de kwartfinales.

uitslagen groep H
13/01 Bahrein Tunesië 27-27  
  Denemarken België 43-28  
15/01 België Tunesië 31-29  
  Denemarken Bahrein 36-21  
17/01 België Bahrein 28-30  
  Tunesië Denemarken 21-34  
eindstand groep H
    M W G V +/- ptn
1. Denemarken
3 3 0 0 43 6
2. Bahrein 3 1 1 1 -13 3
3. België 3 1 0 2 -15 2
4. Tunesië 3 0 1 2 -15 1

De topspeler van de Red Wolves? Goalie Jef Lettens

De man waarop de Red Wolves kunnen rekenen, heet Jef Lettens. Hij is voor de nationale handbalploeg wat Thibaut Courtois voor de nationale voetbalploeg betekent: een imposante muur.

 

Lettens keept in de Franse competitie, een van de sterkste kampioenschappen van Europa. Bij zijn team Toulouse draagt hij ondertussen de kapiteinsband. Onder zijn aanvoering verraste Toulouse begin dit seizoen de Franse topclub PSG (35-27).

 

"In het handbal sta je sterk te keepen, als je 1 bal op 3 pakt", legt Michel Kranzen uit. "Jef kan zulke cijfers voorleggen. Vorig seizoen pakte hij 32% van de ballen die op hem afgevuurd werden. Met zo'n keeper win je wedstrijden."

Het tactisch wapen van de Belgen? 7 tegen 6

Ook naast het terrein staat een sterke man: bondscoach Yerime Sylla. Technisch directeur omschrijft hem als "inspirationele trainer".

 

"De internationals kijken naar hem op. Samen schrijven ze een verhaal, dat hen nu op het WK heeft gebracht. Spelers die de selectie niet gehaald hebben, reageren erg ontgoocheld. Dat geeft aan dat de Red Wolves iets betekenen."

 

Tactisch heeft Sylla zijn team een sterk wapen aangereikt. Kranzen: "Eén tactisch element hebben de Red Wolves erg goed onder de knie. Bij momenten stelt Sylla 7 veldspelers tegen 6 op (en haalt hij de doelman even naar de kant, red)."

 

"België telt nu 4 spelers die wereldtop zijn in dat onderdeel en het voordeel kunnen uitbuiten."

Jef Lettens vervangen door een veldspeler is een van de trucen van bondscoach Yerime Sylla.

Topfavorieten: Denemarken, Zweden en Frankrijk

Voor de topfavorieten op het WK kijken we vooral naar het noorden. Denemarken heeft een gouden generatie. Twee keer op een rij wonnen ze het wereldkampioenschap, op de Spelen waren ze de voorbije edities goed voor goud en zilver en op het EK verloor het pas in de finale (van Zweden).

 

Zorgen de Denen voor een unicum? Geen enkel land won het WK ooit 3 keer op een rij.

 

De Zweden azen op een eerste wereldtitel sinds 1999, de vijfde in de geschiedenis. Groot voordeel: zij spelen voor eigen publiek. De finale vindt in de hoofdstad Stockholm plaats. Sterke man bij de Zweden: Jim Gottfridsson.

 

Naast Denemarken en Zweden zullen ook onze zuiderburen graag van zich laten horen. Frankrijk is de olympische kampioen van Tokio.

 

"Het meest succesvolle land van deze eeuw", weet Michel Kranzen. "Interessant is dat de Fransen hun selectie aan het vernieuwen zijn."

 

En de dark horses? "Polen, Spanje, Duitsland, Hongarije en Kroatië."

Olympisch kampioen Frankrijk is zijn selectie aan het verjongen.

De grote ster? Mikkel Hansen

Vrijdag treffen de Belgische handballers een absolute topper: de Deen Mikkel Hansen (35) werd al 3 keer uitgeroepen tot Wereldspeler van het Jaar.

 

Hij verdedigde in zijn carrière de kleuren van PSG en Barcelona, ook in het handbal topclubs, sinds dit seizoen speelt hij weer in eigen land: voor Aalborg.

 

Hansen is een beest op training en een scherpschutter in wedstrijden. Maakt niet hoe hij moet scoren: scoren doet hij sowieso. Effectballen behoren tot het arsenaal van Hansen.

Hansen is niet de enige ster van Denemarken. In doel hebben de Denen Niklas Landin Jacobsen staan. De 33-jarige goalie mag zich 2-voudig Wereldspeler van het Jaar noemen. 

Hoeveel ballen vuurt de Deen Mikkel Hansen af tegen België?

Kijk live naar het WK handbal op Sporza

Bij Sporza bent u aan het juiste adres voor de wedstrijden van de Belgen, te beginnen met de partij tegen Denemarken nu vrijdag om 20.30 uur.

 

U kunt alle matchen van de Red Wolves live bekijken op televisie, in onze app en op de Sporza-website.

Het WK-schema van de Red Wolves.