Ga naar de inhoud

Hij blijft de allerbeste: Magnus Carlsen is voor de 4e keer wereldkampioen rapidschaak

Magnus Carlsen heeft van de 10 edities van het WK rapidschaak er 4 gewonnen.

Zijn wereldtitel in het klassieke schaken geeft Magnus Carlsen binnenkort vrijwillig op, maar toch zal de Noor wereldkampioen blijven, want in Kazachstan kroonde hij zich voor de 4e keer in zijn carrière tot wereldkampioen in het rapidschaak.

In het rapidschaak krijgt elke speler maar 15 minuten om al zijn zetten af te werken, wat ervoor zorgt dat de schakers zich iets meer door hun intuïtie moeten laten leiden dan in het veel langere klassieke werk.

Magnus Carlsen bewees al ten overvloede dat hij in dat klassieke werk misschien wel de beste aller tijden is. Zozeer zelfs dat hij geen zin meer heeft om zijn titel te verdedigen en die dus volgend jaar zal opgeven.

 

Maar ook in het rapidschaak is Carlsen ijzersterk. Aan het WK in Almaty, in Kazachstan, namen een kleine 200 spelers deel. Hierbij ook de gecontesteerde Hans Niemann, die door Carlsen openlijk van bedrog is beschuldigd.

Niemann eist via de rechter een schadevergoeding van 100 miljoen dollar van Carlsen. Die laatste heeft gezworen nooit meer tegen de jonge Amerikaan te willen spelen. Maar potentieel konden ze op het WK rapidschaak dus wel tegen elkaar uitkomen.

Gelukkig voor de organisatoren - en zeker voor Carlsen - kwam het uiteindelijk nooit tot een confrontatie. Carlsen bleef voortdurend aan de beste tafels zitten, Niemann geraakte in het laddersysteem (waarbij je klimt en daalt bij winst of verlies) nooit zo hoog dat hij zijn nemesis kon bedreigen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Carlsen verliest bijna zijn cool, Belg Dardha is 109e

Carlsen leek uiteindelijk met de vingers in de neus wereldkampioen te worden, maar toen hij in de 11e van 13 partijen door een blunder verloor tegen de Rus Artemiev werd het toch nog gecompliceerd.

 

Carlsen leek door die nederlaag mentaal te kapseizen. Tegen zijn oude rivaal Fabiano Caruana kon hij het schip maar net boven water houden, in de slotpartij kreeg hij met de minder sterke Iraniër Maghsoodloo een cadeautje. Carlsen won de match, terwijl zijn concurrenten Caruana en de 18-jarige Duitser Keymer op een draw bleven steken.

 

Met Daniel Dardha was er zowaar ook een Belgische deelnemer, maar het 17-jarige talent kon zijn sterke prestatie van vorige week in Sitges (waar hij de top 10 haalde) niet herhalen. Dardha sloot een moeilijke driedaagse af op de 109e plaats.

 

Bij de vrouwen was er ei zo na Kazaks succes in het eigen Almaty. Dinara Sadoeakassova mocht tegen de Chinese Tan Zhongyi tiebreaks spelen om de wereldtitel, maar die verloor ze. De 31-jarige Tan is zo voor het eerst wereldkampioen rapidschaak.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.