Ga naar de inhoud

De 15 van 2022: Blessurevrije Nafi Thiam volmaakt gouden EK & WK-dubbel

Nafi Thiam, goed voor EK- en WK-goud dit jaar.

2022 was weer een sportjaar om duimen en vingers bij af te likken. Tot en met oudjaar blikken we terug op de strafste Belgische prestaties. Vandaag op 6: zonder blessurezorgen haalt Nafi Thiam een gouden dubbel op het WK en EK.

Eindelijk een jaar zonder blessures, eindelijk nog eens relaxed.

 

Het was toch weer een tijd geleden dat de zevenkamp een glimlach op het gezicht van Thiam bracht. Zelfs na de olympische titel vorig jaar kwamen er vooral tranen. Van geluk, dat ook. Maar na al haar blessureleed kwamen deze tranen ongetwijfeld mede door de ontlading van alle stress en spanning.

 

De bevrijding was enorm. En dat bleek ook in 2022. Een jaar waarin succes voor het eerst sinds lang niet gepaard ging met een lange lijdensweg. Twee zevenkampen op enkele weken tijd, dat had er jaren niet meer ingezeten.

Na Thiams olympische titel in Tokio was de ontlading groot.

Nog eens tot het uiterste

Het begon allemaal nog wat voorzichtig richting het WK. Dit hoofddoel succesvol afronden en dan zullen we wel zien.

 

Op dat WK werd ze voor het eerst in tijden nog eens tot het uiterste gepusht. Met een kleine achterstand op de Nederlandse Vetter ging ze de afsluitende 800 meter in. Uiteindelijk kon ze met een persoonlijk record op het afsluitende nummer toch haar tweede wereldtitel grijpen. Vetter werd net als in Tokio naar het zilver verwezen.

 

Een geweldige prestatie. En vooral: zonder pijntjes.

 

Dat deed zelfs een spontane beslissing opborrelen. Misschien zou ze ook meedoen aan het EK enkele weken later.

De gouden dubbel

Nog nooit had Thiam twee zevenkampen in een maand tijd afgewerkt. Maar nu ze eindelijk blessurevrij was, gaf dat een high. De wereldkampioene had zin in wedstrijden, en dus stond ze ook aan de start van het EK.

 

En daar heerste Thiam weer als vanouds. Na dag één leek de Europese titel in de zevenkamp al een uitgemaakte zaak. Ondanks een mindere tweede dag snelde ze soeverein naar haar tweede gouden medaille in een maand tijd.

 

Een geweldige dubbel van misschien wel de grootste Belgische sportvrouw aller tijden.

 

Want na twee olympische titels en twee wereldtitels heeft ze nu ook twee Europese outdoortitels te pakken. Wie deed ooit beter?