Ga naar de inhoud

De Tribune over Argentinië-Kroatië: "Er is eigenlijk geen favoriet voor deze match"

Op het WK voetbal in Qatar wordt vandaag de eerste halve finale gespeeld. Argentinië en Kroatië bikkelen om een finaleticket. Commentatoren Peter Vandenbempt en Bert Sterckx blikken vooruit in onze dagelijkse WK-podcast.

"Kroatië kan als geen ander de bal houden op het middenveld"

We krijgen geen clash tussen Brazilië en Argentinië in de halve finales. "Een gemiste kans, een eeuwige lacune", vindt Peter Vandenbempt. "Het zou alleszins meer tot de verbeelding gesproken hebben dan deze match", zegt Sterckx.

 

Maar goed, Argentinië-Kroatië dus. "Kroatië blijft verbazen", zegt Vandenbempt. "Ik las vandaag nog wat statistieken over hun match tegen Brazilië. Ze hadden uiteindelijk meer balbezit, 51 procent. Dat is niet de perceptie die ik had. Maar ze kunnen als geen ander de bal vasthouden in de ploeg met hun middenveld."

 

Sterckx: "Dat kan straks het geheime wapen worden. Kroatië dat zelf heel veel de bal wil hebben, niet met risico, niet aanvallend, maar om ervoor te zorgen dat Messi zo weinig mogelijk bij de bal kan komen. Dat wordt een van de tactische kwesties voor vanavond."

 

Nog wat statistieken? Vandenbempt: "Niemand van de kwartfinalisten heeft op dit WK meer gelopen met de bal dan Modric. Brozovic heeft het hoogst aantal passes op het hele WK na Rodri van Spanje. En Kovacic heeft, op twee na, de meeste tackles en meest geslaagde tackles. De combinatie van die drie maakt dat Kroatië het beste middenveld van het WK heeft in zijn complementariteit. Daar ligt de sleutel, denk ik."

 

(Lees voort onder de foto.)

"Misschien is het masker van Lionel Messi afgevallen?"

En wat met de Argentijnen? De laatste dagen wordt er gepraat over hun onsportieve gedrag tegen Nederland. "Maar dat leeft niet in Argentinië zelf", denkt Sterckx.

 

Vandenbempt: "Integendeel, ze vinden dat geweldig. De Argentijnen zitten al een eeuwigheid te wachten op een vleugje Maradona in de schooljongen Lionel Messi. In 1986 en 1978 had hun elftal ook een vilein kantje."

 

"De sympathie van de voetballiefhebber zal misschien voor Kroatie zijn. Iedereen praat over Messi en ik gun hem ook die wereldtitel. Het zou prachtig zijn dat hij hier de kroon op zijn carrière kan zetten, maar het mag van mij ook Luka Modric zijn. Die staat een verdieping lager dan Messi, maar hij verdient evenveel sympathie."

 

"We hadden altijd dat clichébeeld van Ronaldo de narcist, de egoïst, het kleine kind, ... En Messi was altijd in balans, evenwichtig, een propere voetballer, ... Maar ik heb me de laatste dagen afgevraagd: wie was de meest oprechte van de twee?"

 

"Misschien is Messi geniepiger en was het allemaal fake. Misschien is zijn masker afgevallen? Dat kan na de kwartfinale in de emotie van het moment geweest zijn, maar ik wil ook aanstippen dat Messi bijvoorbeeld promotie voert voor Saudi-Arabië.  Dat zegt toch iets over de persoon Messi en zijn moreel kompas."

 

"Pas op", benadrukt Vandenbempt, "ik ben ook niet tegen Argentinië. Ik zal blij zijn als ik erbij ben wanneer Messi het WK wint, maar ik heb minder sympathie voor het verhaal."

 

(Lees voort onder de video.)

"Ik zie eerlijk gezegd geen favoriet voor deze wedstrijd"

Wat voor een wedstrijd mogen we vanavond verwachten?

 

"Ik denk dat het makkelijker zal zijn voor Kroatië om Argentinië lam te leggen, dan Brazilië in de vorige ronde", vertelt Bert Sterckx. "Daar zit net wat minder verrassingseffect in. Ze spelen in functie van één man. De andere aanvallende pionnen hebben nog niet veel indruk gemaakt. Dit lijkt me een makkelijkere opdracht dan de vorige. Op papier toch."

 

"De  matchen van de Argentijnen zijn een feest. Ze hebben dit WK op de tribunes kleur gegeven, maar het is geen geweldig elftal. Maar je hebt toch wel Lionel Messi. Die geeft dan ineens weer zo'n pass en dan is het 1-0. Dat kan je altijd krijgen."

 

"Maar het wordt een gesloten wedstrijd, het zal geen 5-5 worden."

Kroatië moet vooral zichzelf zijn. Dat heeft nu al twee grote toernooien geweldig gewerkt.

Peter Vandenbempt

Kan Kroatië iets leren van hoe Nederland het gedaan heeft tegen Argentinië bijvoorbeeld? "Kroatië moet vooral zichzelf zijn, het speelt zijn wedstrijden quasi perfect", vindt Vandenbempt. "Dat heeft nu al twee grote toernooien geweldig gewerkt."


"Ik zie eerlijk gezegd geen favoriet in deze wedstrijd. Je bent geneigd om Argentinië te zeggen maar dat komt dan alleen door Messi."


"In het kopje zit het goed bij de Kroaten", denkt Sterckx. "Zij zitten allemaal boordevol zelfvertrouwen. Het is daar allen voor één en één voor allen. Ze knokken ongelooflijk hard."


Vandenbempt: "De Kroaten hebben een ongelooflijke mentale kracht, dat wel. Laat ons zeggen dat de kans 98,5 procent is dat er verlengingen komen. Als Argentijn denk je dan "fuck", maar de Kroaten denken "hier zijn we nogal geweest". Laat staan als het op strafschoppen aankomt."


"Voor de Kroaten is het WK al geslaagd, bij Argentinië is er toch wel stress."
De conclusie? "Wie er ook wint, het zal geen verrassing zijn."