Ga naar de inhoud

Waar kunnen Cavendish, Quintana en co nog aankloppen? Deze ploegen hebben nog plek(jes)

Bakelants, Quintana en Cavendish.

Een maand voor de start van het nieuwe wielerseizoen tasten heel wat renners nog in het duister over hun toekomst. Mark Cavendish, Nairo Quintana, Jan Bakelants en de B&B-Belgen... Bij welke teams kunnen ze hun carrière voortzetten? We lijsten de beschikbare plaatsen per ploeg op.

Liefst 100 renners staan momenteel in de kou. Dat is onder meer te wijten aan het B&B-fiasco van vorige week.

 

Grote namen die nog koortsachtig op zoek zijn naar een nieuw team: Mark Cavendish, Nairo Quintana en Cees Bol.

 

Ook 10 Belgen prijken helaas op de lijst van 100 ploegloze renners: Sander Armée, Jan Bakelants, Jens Debusschere, Benjamin Declercq, Eliot Lietaer, Stijn Steels, Kenneth Vanbilsen, Julien Vermote, Xandres Vervloesem en Jordi Warlop.

 

De plekjes zijn duur. 8 van de 18 WorldTour-ploegen zijn al volzet. De 10 andere teams kunnen samen nog onderdak bieden aan 15 renners.

 

Soudal-Quick Step - dat is in 2023 de nieuwe naam van de ploeg van Patrick Lefevere - heeft nog 1 vrij plekje. De Fransman Axel Laurance en de Australische klimmer Nick Schultz werden al aan The Wolfpack gelinkt. Maar heeft Lefevere nog centen?

 

Intermarché-Circus-Wanty heeft nog 2 vrije zitjes, waarvan Domenico Pozzovivo er normaal gezien eentje zal opvullen als zijn contract verlengd wordt.

Beschikbare plekken bij WorldTourploegen
AG2R-Citroën 2
Bahrain-Victorious 2
Groupama-FDJ 2
Intermarché-Circus-Wanty 2
UAE Team Emirates 2
Astana 1
Ineos Grenadiers 1
Jumbo-Visma 1
Soudal-Quick Step 1
Trek-Segafredo 1
Beschikbare plekken bij ProContinentale ploegen met Tour-ambities
TotalEnergies 5
Lotto-Dstny 4
Uno-X 2

Cavendish naar TotalEnergies? Belgen naar Lotto-Dstny?

Renners zoals Mark Cavendish en Nairo Quintana willen absoluut nog een contract bij een team dat de Tour de France rijdt.

 

Als ze niet opgevist worden door een WorldTour-ploeg, kunnen ze ook nog aankloppen bij ProContinentale teams die een wildcard krijgen voor de Tour.

 

Lotto-Dstny is als beste ProContinentaal team al zeker van Tour-deelname. Maar door de aanwezigheid van sprintkanon Caleb Ewan lijkt dat geen optie voor Cavendish.

 

De Belgische ploeg heeft wel nog 4 vacante plekjes. Gooien Van de Wouwer en co een B&B-Belg nog een reddingsboei toe? Of zijn ze op een lager niveau tevreden met de huidige kern?

 

Een team dat zeker nog de transfermarkt aan het afschuimen is, is TotalEnergies. De ploeg van Peter Sagan heeft nog ruimte voor maximaal 5 renners. In de media werd al gewag gemaakt van een terugkeer van Pierre Rolland. Hebben ze ook nog genoeg centen voor iemand zoals Cavendish en Quintana?

En wat met Astana, dat gisteren alsnog de samenwerking stopte met kopman Miguel Angel Lopez, nadat er extra bewijs over banden met de Spaanse dopingdokter Marco Mayner naar boven was gekomen. 

 

Uno-X wil maar wat graag naar de Tour en dan kan Cavendish een extra verkoopsargument zijn. "Neen, we houden vast aan ons Noors-Deens model", klinkt het ginds.

 

Belgische teams zoals Flanders-Baloise en Bingoal-Pauwels Sauzen-WB hebben ook nog ruimte, "maar we hebben de centen niet", zegt Christophe Brandt, manager van Bingoal-Pauwels Sauzen-WB.

Belangrijkste renners zonder contract voor 2023
Sander Armée  
Jan Bakelants  
Cyril Barthe (Fra)  
Enrico Battaglin (Ita)  
Cees Bol (Ned)  
Niccolo Bonifazio (Ita)  
Franck Bonnamour (Fra)  
Mark Cavendish (GBr)  
Jens Debusschere  
Benjamin Declercq  
Ryan Gibbons (ZAf)  
Alexis Gougeard (Fra)  
Reinardt van Janse Rensburg (ZAf)  
Axel Laurance (Fra)  
Jérémy Lecroq (Fra)  
Eliot Lietaer  
Sacha Modolo (Ita)  
Juan Sebastian Molano (Col)  
Domenico Pozzovivo (Ita)  
Nairo Quintana (Col)  
Maximiliano Richeze (Arg)  
Pierre Rolland (Fra)  
Nick Schultz (Aus)  
Stijn Steels  
Kenneth Vanbilsen  
Julien Vermote  
Xandres Vervloesem  
Davide Villella (Ita)  
Jordi Warlop