Ga naar de inhoud

Mijlpaal: België telt 50.000 voetballende vrouwen en meisjes

Louisa Degey (12) is de dochter van ex-Red Flame Cecile Carnol.

De Belgische voetbalbond (KBVB) heeft afgelopen weekend Louisa Degey (12) uit Goé, nabij Verviers, gehuldigd. Voor het eerst telt ons land 50.000 voetballende meisjes en vrouwen.

De KBVB wilde de historische mijlpaal niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Het aantal voetballende meisjes en vrouwen neemt sinds 2019 jaar na jaar met zo’n 10% toe, goed voor zo’n 4.000 extra speelsters per seizoen.

De bond lanceerde toen het ambitieuze actieplan "The World At Our Feet" om het vrouwenvoetbal in België verder te ontwikkelen. Er waren toen 38.500 speelsters. "We hadden de ambitie om tegen eind 2024 dat aantal te verdubbelen", stelt Katrien Jans, manager vrouwenvoetbal bij de KBVB.

"Dat we na 3 jaar, waarvan 2 moeilijke coronajaren, nu een 50.000e speelster aansloten, sterkt ons geloof dat we de komende 2 jaar nog een mooie groei kunnen realiseren. Samen met onze regionale federaties Voetbal Vlaanderen en ACFF."

Het opzet is om de komende jaren telkens 5.000 extra speelsters aan te sluiten.

Louisa Degey, geboren voor het voetbal

 De 12-jarige Louisa speelt bij RFC Goé, een deelgemeente van het stadje Limburg in de provincie Luik. Als 50.000 voetbalster ontving ze van de KBVB een officiële gedenkplaat.

Het is geen toeval dat Louisa is beginnen te voetballen: mama Cecile Carnol speelde 13 jaar voor Standard Luik en verzamelde 37 caps bij de nationale vrouwenvoetbalploeg, tussen 1996 en 2003.

"Ik heb twee heel sportieve dochters", legt Carnol uit. "Samen met haar zus heeft Louisa 6 jaar lang geturnd op hoog niveau. Maar in september had ze zin in een nieuwe sportieve uitdaging. We hebben haar verschillende sporten voorgesteld, maar ze was vastbesloten om te voetballen."

"Ik ben blij dat het meisjesvoetbal enorm geëvolueerd is. Elke match speelt Louisa tegen ploegen waar ook andere meisjes voetballen. Heel anders dan toen ik zelf voetbalde bij Goé."

"Als mama vind ik het belangrijk dat mijn dochters zich ook ontplooien buiten school en dat vooral doen omdat ze zich amuseren met hun vrienden. Dat doet Louisa nu elke week op het voetbalveld.”

Louisa amuseert zich nu elke week met haar vrienden op het voetbalveld. Dat vind ik belangrijk als mama

Cecile Carnol, mama van Louisa

+5.000 per jaar

De groei van het vrouwenvoetbal in België is niet enkel toe te schrijven aan de successen van de Red Flames, die vorige zomer de kwartfinale haalden op het EK.

Maar er zitten heel wat initiatieven achter van de KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF. ​ ​"En dat is cruciaal om de groei aan te houden", stelt Jans. "Zo heeft de KBVB dit schooljaar voor de derde keer de campagne "Love Football" op gang getrapt, waarbij gediplomeerde coaches in heel België langs scholen reizen om gratis voetballessen te geven en zo de jongste meisjes warm te maken om te voetballen."

"We blijven ambitieus en willen die 5.000 per jaar extra halen. Hoewel we meer  en meer meisjes zien voetballen, stellen we vast dat nog geen 10 procent van alle voetballers in België vrouw is."

"We schakelen daarom samen met onze federaties een versnelling hoger omhet vrouwenvoetbal op de kaart te zetten bij meisjes tussen 5 en 12 jaar met "Love Football". Daarnaast zijn er tal van andere voetbalprojecten om meer meisjes en vrouwen warm te maken voor het spelletje. Denk aan onze Disney-trainingen of de Futbalista-festivals.”

Meer en meer meisjes voetballen, maar nog geen 10 procent van alle voetballers in België is een vrouw

Katrien Jans, manager vrouwenvoetbal KBVB