Ga naar de inhoud

Nederlandse pers: "Als we er nu uitgaan, waarom hebben we dan voetbalstijl overboord gegooid?"

Nederland staat in de kwartfinales op het WK - in tegenstelling tot de Rode Duivels bijvoorbeeld - en toch weerklinkt er kritiek. Oranje wint wel, maar het publiek en de analisten worden voorlopig niet echt warm van de manier waarop. "Louis van Gaal is nu als David. Hij verzint telkens een list om Goliath te verslaan."

Waarom zijn de Nederlandse fans en journalisten zo kritisch voor het elftal? "Wij refereren graag naar 1974, naar de oude tijden waarin we heel goed waren en we de beste spelers ter wereld hadden", vertelt Willem Vissers van De Volkskrant. "En nu spelen we niet zo mooi als toen."

 

"Mensen vinden dat de Hollandse school overboord wordt gegooid", zegt Jeroen Stekelenburg van NOS. "Dat zijn dan vooral de fundamentalisten die van mooi voetbal houden. Sinds de jaren 70 gaan we altijd uit van aanvallen, van een goaltje meer maken dan de tegenstander."

 

Bij Van Gaal is het allemaal wat realistischer. "We spelen verdedigender, met meer zekerheid", ziet Vissers. "Van Gaal maakt voor elke wedstrijd een plan, hij kijkt naar de kwaliteiten van de tegenstander. En daardoor ziet het voetbal er wat droger uit."

 

Stekelenburg: "Van Gaal heeft zijn spelers bekeken en een conclusie getrokken: als we blind aanvallen, gaan we snel thuis zijn. Hij doet het op zijn manier en qua resultaten is dat goed, maar de manier waarop vinden veel mensen niet leuk. Hoewel, het lijkt wat meer op de ploeg in 1988, die ene keer toen we wel een prijs gewonnen hebben." 

Dit is nu de tactiek. Of dat nu mooi is of niet. Als we fris en fruitig aanvallen, worden we weggecounterd.

Willem Vissers, De Volkskrant

Volgens velen is 4-3-3 het systeem voor Nederland, maar dat speelt Van Gaal niet. Hij gaat voor 5-3-2. Vissers: "Spanje speelt bijvoorbeeld wel 4-3-3, maar die kwamen tegen Marokko nergens. Dat was statisch. Van Gaal kiest voor het systeem dat volgens hem veel dynamischer is, het is een ander type voetbal."

 

"Voetbal bestaat meer uit de omschakeling tegenwoordig. En dat is voor sommigen moeilijk om te aanvaarden."

 

Stekelenburg: "Ik denk dat dit de beste tactiek is voor de spelersgroep. Van Gaal vindt Daley Blind heel belangrijk, maar je kan hem niet te veel verdedigende taken geven. Dan verzuipt hij. We hebben ook geen vleugelaanvallers. Dus je kan er wel opstellen, maar dan is het B-keuze."

 

"Van Gaal is nu als David tegen Goliath", vindt Vissers. "Hij verzint een list om een sterkere tegenstander te kunnen verslaan. Brazilie heeft allemaal betere aanvallers: Neymar, Richarlison, ... Frankrijk heeft Mbappé en Giroud, en noem maar op. Wij hebben die spelers niet, dus moet het op een andere manier."

 

"We laten de bal aan de tegenstander, verzamelen rond de middenlijn en wachten dan op een fout van de tegenstander om te counteren eigenlijk. Dat is nu de tactiek. Of dat nu mooi is of niet. Als we fris en fruitig aanvallen, worden we weggecounterd."

 

(Lees voort onder de foto)

Daley en Danny Blind.

"Van Gaal wil wereldkampioen worden en het maakt niet uit hoe"

"Pas op, ze willen het wel beter uitvoeren", weet Stekelenburg. "Na de match tegen de VS hadden Van Gaal en de spelers ook kritiek op het spel. Die ene aanval tegen de VS, over 20 stationnetjes, dat is een voorbeeld van hoe ze het willen doen."

 

"Nu lukt dat 1, 2 of 3 keer per match. Dat is te weinig. Het moet 10, 12 of 13 keer lukken", vindt Vissers. "Dan gaan mensen wel tevreden zijn. Aan de bal moet het daarvoor nog beter. Zoals die match in Brussel tegen België, dat was goed."

 

Stekelenburg: "Inderdaad, dat komt altijd terug. Aan de bal is het niet goed genoeg. Maar tegen België was het toen wel genieten. Als het lukt, is het prachtig."

Aan de bal is het niet goed genoeg. Maar tegen België was het toen wel genieten. Als het lukt, is het prachtig.

Jeroen Stekelenburg, NOS

Hoe gaat de flamboyante Van Gaal om met de kritiek? Beter dan vroeger klinkt het bij beide journalisten. "Hij heeft niets meer te bewijzen. Hij heeft nog een doel, een missie, een droom: wereldkampioen worden met deze groep. Hoe maakt niet uit", weet Stekelenburg.

 

Nu speelt Oranje tegen Argentinië. Wat als het WK daar eindigt? "Het gevoel zal voor iedereen verschillend zijn", denkt Vissers. "Op voorhand had ik gezegd dat kwartfinale goed was. Andere landen hebben betere spelers, je moet eerlijk zijn."

 

"En hebben ze dan gefaald? Dan hebben ze alleszins geen mooi voetbal gespeeld en zijn ze geen wereldkampioen."

 

Stekelenburg: "Als we deze match nog winnen, zal de kritiek wel verstommen. Dan zal iedereen het toch een mooi toernooi vinden. Maar als we naar huis gaan, wordt het een kater. Wat heeft het ons dan gebracht? Dan hebben we onze voetbalstijl overboord gegooid en haalden we "maar" de kwartfinales."

Bekijk: Wouter De Smet volgde een dag mee bij de Nederlandse ploeg