Ga naar de inhoud

Een week zonder Belgische bondscoach: "Eens bellen naar Luis Enrique?"

Villa Sporza donderdagavond.

Donderdag was het een week geleden dat Roberto Martinez na de Belgische blamage in Qatar aankondigde dat hij stopt bij de Rode Duivels. Wie moet zijn schoenen vullen? Een buitenlander of toch een Belg? In Villa Sporza kwam het onderwerp nog eens aan bod.

Bij Spanje stapte Luis Enrique niet zelf op, hij werd gisteren ontslagen. "Heel jammer", klonk het aan de tafel van Villa Sporza. "Misschien moeten de Rode Duivels toch eens telefoneren naar hem."

 

"Een buitenlandse winnaar" wordt naar voren geschoven als opvolger van Roberto Martinez bij de Belgische ploeg. Wie is dat dan? Louis van Gaal?

 

"Dat hij zegt dat hij er over heeft nagedacht, zegt dat het in zijn hoofd speelt", interpreteerde Bob Peeters. "En een Michel Preud'homme zou als technisch directeur aanzien hebben bij buitenlandse coaches."

 

"Dat zou ideaal zijn. Hij kent de KBVB goed en dan ligt de keuze bij hem."

 

"Er is nu een taskforce, maar met hun drieën (Bart Verhaeghe, Sven Jaecques en Pierre Locht) hebben ze niet de knowhow van Preud'homme."

Michel Preud'homme zou als technisch directeur aanzien hebben bij buitenlandse coaches.

Bob Peeters

"Waarom denken ze niet aan een Belg?", gooide Karl Vannieuwkerke op tafel. "De meeste coaches liggen vast", antwoordde Wesley Sonck.

 

"Steven Defour plaatste Wouter Vrancken in het rijtje, maar hij is nog heel jong en zou hij Genk dan verlaten?"

 

Een pijnpunt blijft dat Belgische coaches ook in onze competitie nog vaak over het hoofd worden gezien.

 

"Er zijn hier heel veel buitenlandse investeerders die dan vissen in hun eigen vijver. Kijk naar Anderlecht: een Deense TD, een Deense trainer."

 

"Misschien moeten we een voorbeeld nemen aan Nederland, waar ze voor 99 procent voor Nederlandse coaches gaan. Daar leiden ze de trainers op."

Duobaan?

"Als ik aan een Belgische bondscoach denk, dan kom ik uit bij Hein Vanhaezebrouck en Vincent Kompany", opperde Youri Mulder nog. "Zij zijn de enige 2."

 

"Zij staan nog te graag op het veld", counterde Bob Peeters stellig. "Tenzij je hen een duobaan zoals Dick Advocaat laat uitvoeren. Zo kan je hen overtuigen."

 

"Maar zij willen nog elke week die wedstrijdspanning. Als bondscoach moet je je tijd vullen."

Kijk naar Villa Sporza (Eén) op VRT MAX

Dagelijkse talkshow rond het WK voetbal in Qatar. Vanuit het "Sporza Wintercircus" in Gent blikt Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten terug op de voorbije dag. Met uiteraard extra aandacht voor de Rode Duivels