Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
41
5
3
2
0
8
6
2
Club Brugge
39
5
4
0
1
13
3
3
Union
35
4
0
4
0
4
8
4
KRC Genk
34
5
3
1
1
5
6
5
Antwerp
29
4
1
3
0
1
5
6
Cercle Brugge
29
5
1
2
2
5
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
9
3
3
0
0
6
1
2
Club Brugge
9
3
3
0
0
10
1
3
Union
0
2
0
2
0
3
5
4
KRC Genk
7
3
2
0
1
4
2
5
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1
6
Cercle Brugge
1
2
0
1
1
1
2
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
2
0
2
0
2
5
2
Club Brugge
4
2
1
0
1
3
2
3
Union
0
2
0
2
0
1
3
4
KRC Genk
3
2
1
1
0
1
4
5
Antwerp
3
3
1
2
0
1
4
6
Cercle Brugge
4
3
1
1
1
4
6

Anderlecht stelt coach Brian Riemer voor: "Er zit extreem veel talent in de groep"

 do 8 december 2022 13:15
" "
Brian Riemer maakte de overstap van Brentford uit de Premier League.

Anderlecht heeft zijn nieuwe hoofdcoach Brian Riemer voorgesteld in het Lotto Park. De 44-jarige Deen begint aan zijn eerste job als T1, hij maakte faam als T2 bij Kopenhagen en Brentford in de Premier League. "Ik deed bij Brentford al veel werk van een hoofdcoach. Ik zie geen problemen", klonk het zelfzeker en positief. "Mijn eerste prioriteit is het vele talent te laten groeien. De ambitie is zo hoog mogelijk eindigen."

Na het ontslag van Felice Mazzu in oktober gooide Anderlecht het sportief over een heel andere boeg. Enkele weken voor Riemer arriveerde zijn landgenoot Jesper Fredberg al als CEO Sports.

Fredberg, die de overstap maakte van de Deense club Viborg, lichtte de keuze voor de nieuwe coach toe: "We willen een speelstijl in de club brengen, een mentaliteit, niet alleen voor nu, maar als fundament voor de toekomst. In onze zoektocht naar een hoofdcoach kwam Brian Riemer sterk naar voren."

"Zijn manier van trainen, zijn opleiding van jonge, maar ook ervaren spelers, zijn kennis van topvoetbal in Europa... waren de belangrijkste factoren waarom we voor hem kozen."

Riemer werkte als assistent van de Deense topclub Kopenhagen, onder meer met Ariël Jacobs als T1, en was de voorbije 4,5 jaar assistent van zijn landgenoot Thomas Frank bij Brentford in de Premier League.

Fredberg: "Ik ken Brian niet persoonlijk, maar wel professioneel doorheen zijn carrière. Hij heeft een goede reputatie. Hij is een harde werker en een enorm competitieve coach: hij weet hoe hij het beste uit zijn spelers kan halen. Maar hij weet ook hoe voetbal werkt en kent de context."

(lees voort onder foto)

CEO Sports Jesper Fredberg (l) en Brian Riemer (r).

"Bij de grootste club van België talent laten groeien"

Waarna Riemer, die voor 1,5 jaar tekende, zelf het woord kreeg. Vorige week vrijdag werd hij aangekondigd en hij reisde meteen af naar de stage in Kreta. "Dat was een perfect scenario om de spelers en staf te ontmoeten. Als je 24/7 samen bent, leer je iedereen kennen. Ik ben blij om hier te zijn."

Wat is zijn doel op de korte termijn, was de eerste vraag die op hem werd afgevuurd? "We zitten in een lastige situatie, maar mijn geloof in het team is heel groot. Ik zie heel veel talent en inzet. Ik geloof erin, maar ik kan er geen plaats op plakken. Ik wil zo hoog mogelijk eindigen." Anderlecht staat momenteel 12e met maar 6 zeges in 16 duels.

Bij Anderlecht is Riemer voor het eerst T1. "Ik was dat al van jeugd- en Futuresclubs, maar dit is natuurlijk iets anders. Het gaat bij mij altijd om het project. Dat moet goed zijn. Ik kreeg vaak de kans om hoofdcoach te worden, maar tot nu was er dat interessante project niet. Maar dit was exact wat ik wilde doen, dit is de perfecte opportuniteit."

Wat maakt dit project bij de Belgische recordkampioen dan perfect? "Ik hou van werken met talent, het beste uit talent halen, talent zien groeien. Dat was de reden waarom ik Kopenhagen ruilde voor Brentford. En bij Anderlecht kan ik ook talent laten groeien. Bovendien is dit de grootste club van België. Dat biedt mogelijkheden om goede resultaten te halen en hopelijk enkele titels te winnen."

Het T1-schap schrikt hem niet af. "Ik heb de voorbije 4,5 jaar bij Brentford dicht bij Frank gestaan. Hij was de eindverantwoordelijke, maar ik deed ook heel wat hoofdcoachwerk. Ik heb er vertrouwen in en zie geen problemen."

"Ik zie enorme opportuniteiten om deze groep te laten groeien. En dat is dan ook mijn eerste prioriteit

Brian Riemer

Wat waren zijn indrukken in zijn eerste week? "Mijn eerste indruk is dat dit een extreem getalenteerde groep is. Ik zie ook enorme opportuniteiten om deze groep te laten groeien. En dat is mijn eerste prioriteit. Ik wil het beste halen uit elk individu. Ik heb er alle vertrouwen in dat het talent zal floreren."

Anderlecht is diep weggezakt in de competitie, maar zit wel nog in de Conference League en de beker. "In een bekertoernooi is het één match per keer. We willen die proberen te winnen, zoals we dat elke match willen. Hopelijk maken we een goede start tegen Genk." De 1/8e finale van de Croky Cup wordt op 21 december de eerste match van Riemer.

Welk voetbal wil hij Anderlecht laten spelen, op stage probeerde hij duidelijk meer vuur in de groep te krijgen.  "Ik wil een agressief Anderlecht zien, dat probeert te domineren met zoveel mogelijk hoge druk. Ik wil een team zien dat sterk is aan de bal, balbezit wil en de tegenstander wil insluiten. Vanuit dat perspectief is het redelijk simpel."

"Maar het zal wel wat tijd kosten om fysiek, mentaal en tactisch een balans te vinden. We zullen alle details geleidelijk aan ontdekken."

Ik wil een agressief Anderlecht zien, dat probeert te domineren met zoveel mogelijk hoge druk

Brian Riemer

"Wie geen geld heeft, moet slim zijn. En talent is meer waard"

Riemer is al zijn hele leven een voetbalfan, als kind was hij al gefascineerd door de vele Denen bij Anderlecht, zoals Morten Olsen of Per Frimann. "We volgden de club, Anderlecht kroop onder mijn huid. Anderlecht was voor mij altijd al een topclub. Als je dit toen tegen mij gezegd had..."

Anderlecht is wel van zijn pluimen kwijtgeraakt de laatste jaren. Sportief, maar ook financieel zijn het lastige tijden. Dat schrikt hem niet af. "Bij Brentford dacht niemand dat we zouden promoveren. Frank en ik werden weggelachen."

"Als je geen geld hebt, dan moet je slim zijn. Dat lijkt me een goede manier van denken. Voor mij gaat het niet om budget. Dat is niet mijn domein, daarover praat ik niet. Dat is het werk van Fredberg."

"Waar ik naar kijk, is het talent. En dat is er in overvloed. Ik denk dat talent soms meer waard is dan geld hebben om spelers te kunnen kopen."

Riemer vraagt niet meteen nieuwe spelers. Fredberg valt Riemer bij. "Dit is een club met heel veel potentie. Er zit potentieel in de kern. We staan nu niet op onze plaats, we willen omhoog. Het beter doen is het belangrijkste doel."

"Op dit moment willen we iedereen de kans geven om zijn potentieel te tonen, de spelers zijn hongerig. We kijken eerst naar wat we hebben, maar als er ergens leemtes zijn, is het aan ons om uit te kijken."

Als minimale ambitie voor dit seizoen spreekt Fredberg Europa uit: "Het is nog altijd de ambitie om in Europa te spelen. Maar we moeten nu over prestaties spreken, niet over ambities. Het moet op het veld gebeuren. En daar kunnen we nu aan bouwen."

Gerelateerd: