Ga naar de inhoud

KBVB start speciale taskforce om opvolger Martinez te zoeken: "We gaan meteen aan de slag"

 wo 7 december 2022 18:13
Het WK in Qatar werd de zwanenzang van Roberto Martinez bij de Rode Duivels.

De Belgische voetbalbond heeft na een weekje bezinning de selectieprocedure voor de opvolging van Roberto Martinez opgestart. Daarvoor is een speciale taskforce ingericht, waarin onder meer Sven Jaecques (Antwerp) en Bart Verhaeghe (Club Brugge) zetelen. "We moesten eerst wat dingen uitpraten, maar nu zijn de violen gestemd", luidt het.

Na de Belgische uitschakeling op het WK, vorige week in de groepsmatch tegen Kroatië, maakte bondscoach en technisch directeur Roberto Martinez bekend dat hij stopt. Sindsdien weerklonk de grote stilte bij de Belgische voetbalbond (KBVB). 

 

Woensdag gaf de bond een eerste teken van leven. "De Raad van Bestuur en het management van de KBVB hebben de voorbije dagen de tijd genomen om de situatie na het WK te evalueren. De teleurstelling zindert nog na", luidt het in een persbericht. 

 

"Binnen de Raad van Bestuur was er ongerustheid ontstaan over de toekomst van de Rode Duivels. Na een open gesprek zijn de violen gestemd en wordt meteen werk gemaakt van een uitgebreide sportieve evaluatie en de zoektocht naar een opvolger van Roberto Martinez als bondscoach."

Zelfde recept als in 2016

Voor die zoektocht hanteert de KBVB een vertrouwd recept. Net als in 2016, toen het een opvolger voor Marc Wilmots moest zoeken, wordt een speciale taskforce ingericht om een opvolger te zoeken. Daarvoor sloeg het de handen in mekaar met de Pro League, om "voetbaltechnische expertise" te delen.


Peter Bossaert (CEO KBVB), KBVB-bestuurders Sven Jaecques (sportief manager Antwerp) en Pierre Locht (CEO Standard) en ook Bart Verhaeghe (voorzitter Club Brugge) maken deel uit van de taskforce.

De taskforce zal een evaluatie maken van de sportieve situatie, het profiel bepalen van de nieuwe bondscoach en de vacature openstellen

KBVB

"De taskforce zal een evaluatie maken van de sportieve situatie, het profiel bepalen van de nieuwe bondscoach en de vacature openstellen. Het zal uit de lijst van kandidaten de uiteindelijke kandidaat voordragen aan de Raad van Bestuur van de KBVB. De taskforce gaat meteen aan de slag", luidt het.


Omdat het vertrek van Roberto Martinez ook een krater nalaat in het technische orgaan van de KBVB, zal ook het "technische hart versterkt worden" binnen de KBVB. "Het zal hierbij verder bouwen op de professionele fundamenten die Roberto Martinez en zijn team de voorbije jaren hebben neergezet."

Ook in 2016 na het ontslag van Marc Wilmots als bondscoach werd een taskforce ingericht.

CEO Bossaert: "We hebben net zoals de Duivels wat zaken moeten uitpraten"

“De voorbije dagen waren best woelig. Daar moeten we niet flauw over doen", voegt CEO Bossaert nog toe in een reactie. "Net zoals het groepsgesprek bij de Rode Duivels heeft het ons als Raad van Bestuur goed gedaan om de dingen te benoemen en uit te praten."

 

"We kijken nu weer vooruit en gaan samen aan de slag. Hoewel de uitdagingen groot zijn, is dit niet ground zero. We hebben in Tubeke een state-of-the-art infrastructuur. De sportieve structuur staat er ook en is erg stevig", luidt het.

 

"Er zijn heel wat spelers die de ambitie hebben uitgesproken te willen blijven deel uitmaken van de ploeg. Er is ook nieuw, aanstormend talent. Aan de nieuwe bondscoach om ermee aan de slag te gaan en ons naar nieuwe successen te leiden.”

Gerelateerd: