Ga naar de inhoud

5x Nederland-Argentinië op WK: 1 finale, de toets van Bergkamp en Van Gaals nederlaag

 wo 7 december 2022 15:24

Vrijdag treffen Argentinië en Nederland elkaar al voor de zesde keer op een WK. Bij de vorige ontmoetingen was er vaak veel te beleven: een demonstratie van Cruijff, een felbevochten WK-finale, de heerlijke goal van Dennis Bergkamp en de enige "nederlaag" van Louis van Gaal op een WK. Geniet hier van de beelden.

WK 1974: demonstratie van totaalvoetbal van Cruijff en co

Nederland is meer dan een klasse te sterk voor Argentinië in de tweede groepsfase van het WK in West-Duitsland. Johan Cruijff heerst en dirigeert in een demonstratie van Oranje. Cruijff zet met een heerlijke goal de kers op de taart: 4-0. 

WK 1978: Bloed aan de paal, bal van Rensenbrink op de paal

Vier jaar na de verloren finale in West-Duitsland staat Nederland opnieuw in een WK-finale tegen het gastland. In Nederland woedt een hetze over het regime in Argentinië, in de finale is er ook strijd op het veld. 

 

Bij 1-1 in de slotminuut strandt de bal van Rensenbrink op de paal, in de verlengingen heeft Kempes wel een portie geluk. Het gastland kroont zich tot wereldkampioen: 3-1.

WK 1998: "Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp"

Een van de meest beklijvende kwartfinales op een WK. Na snelle goals van Kluivert en Claudio Lopez houden beide landen elkaar in evenwicht, ook na de rode kaarten voor Numan en Ortega.

 

De match lijkt af te stevenen op verlengingen, maar net voor het einde is er de splijtende lange bal van Frank de Boer en 3 heerlijke baltoetsen van Dennis Bergkamp: 2-1 en exit Argentinië.

En dan nu met het legendarische commentaar van Jack van Gelder van de NOS

WK 2006: droge 0-0 in overbodige groepswedstrijd

Argentinië en Nederland zijn al zeker van de 1/8e finales en dat is te zien in deze match. Beide landen schuwen de risico's met een droge 0-0 tot gevolg. 

 

Nederland sneuvelt daarna in de 1/8e finales tegen Portugal na een schoppartij, Argentinië strandt in de kwartfinales tegen Duitsland na strafschoppen.

WK 2014: enige "nederlaag" van Louis van Gaal op het WK

Nederland kan Lionel Messi beteugelen, maar zelf niet scoren. Louis van Gaal gebruikt al zijn wissels op en kan dus niet reservedoelman Tim Krul inbrengen zoals bij de strafschoppen tegen Costa Rica.

 

Jasper Cillessen kan geen enkele Argentijnse penalty stoppen, bij Nederland missen Vlaar en Sneijder. De uitschakeling na strafschoppen is tot op vandaag de enige "nederlaag" voor Van Gaal op een WK.

Gerelateerd: