Ga naar de inhoud

"Kwestie van geduld": Philippe Vande Walle ziet parallel na WK-exits België en Duitsland

Zowel België als Duitsland uitgeschakeld in enkele uren. Een dubbele klap voor "halve Duitser" Philippe Vande Walle. De voormalige doelman merkt dat in Duitsland een gevoel van ontgoocheling overheerst en ziet ook een parallel met de Rode Duivels: "Ze weten dat er grote talenten op komst zijn."

In 4 uur tijd stortte zijn voetbalwereld tweemaal in. De Rode Duivels en de Duitsers werden uit de groepsfase gekegeld. Een streep door de rekening van groot liefhebber van het Duits voetbal, Philippe Vande Walle.

 

"De frappantste uitschakeling blijft toch België. In de pronostieken hield niemand rekening met een eliminatie in de groepsfase. Dat het toch gebeurt, is niet alleen teleurstellend, maar ook triest", meent de voormalige doelman. 

 

"Het is niet de schuld van een of meerdere personen, maar van het collectief. Zowel de spelerskern als de trainersstaf. Iedereen deelt in de verantwoordelijkheid." Bij Duitsland doet een gelijkaardig verhaal de ronde.

Ik hoorde veel mensen praten over hoe Duitsland aan het groeien was in het toernooi, maar enkele uren later was het gedaan.

Philippe Vande Walle

"De Duitse ontgoocheling in de ploeg is groot. Het is een team dat steevast kandidaat is voor de kwart- of zelfs halve finales."

 

"Ik was in Duitsland voor de wedstrijd. Het enthousiasme was heel groot, het verwachtingspatroon enorm. Ik hoorde veel mensen praten over hoe Duitsland goed aan het groeien was in het toernooi, maar enkele uren later was het gedaan."

 

"Het resultaat is misschien hetzelfde als dat van België, het verschil tijdens de wedstrijd is enorm. Japan steekt Duitsland verdiend een stok in de wielen, maar het blijft een schande dat het twee WK's op rij in de groepsfase eruit gaat."

Philippe Vande Walle aan de slag als keeperstrainer van Club Brugge.

Cultuur van mislukking afwenden

Twee WK's op rij eruit in de groepsfase. In Duitsland groeit de schrik voor een cultuur van mislukking. Zo ver ziet de voormalige doelman het niet komen.

 

"Er is een generatiewissel bezig, maar die duurt wel al even. Er staan veel jonge talenten, zoals Musiala", zegt Vandewalle. "Op dat vlak is de situatie bij Duitsland een beetje vergelijkbaar met die van onze Belgen." 

 

"We weten dat er enorme talenten aanwezig zijn of op komst zijn. Nu is het een kwestie van geduld."

 

Hebben de Duitsers even veel geduld met bondscoach Hansi Flick? "Het wordt verwacht dat hij doorgaat", meent Vande Walle. "Dat is ook de filosofie van de Duitse voetbalbond. Die gooit niet direct alles om."

 

"Flick neemt wat krediet mee uit zijn succesvolle periode bij Bayern München. Alles wat er te winnen viel, won hij er. Hij heeft dan ook heel veel spelers van toen ter beschikking, maar merkt nu ook dat een landentoernooi toch iets anders is."