Ga naar de inhoud

Zelfkritische De Bruyne: "Heb geen probleem met op fouten gewezen te worden"

Kevin De Bruyne is een voorbeeld. Op en/of naast het veld. De zeldzame keren dat hij onder zijn niveau presteert op het veld, toont hij zich een voorbeeld ernaast. Dat bewees hij op het persmoment. Rustig, zelfkritisch en zonder rond de pot te draaien, sprak De Bruyne vandaag met Eddy Snelders en Ruben Van Gucht.

In moeilijke wedstrijden kunnen de Rode Duivels vaak rekenen op Kevin De Bruyne. Dat gebeurde afgelopen woensdag tegen Canada niet. 

 

De Bruyne gaf een zeldzame keer niet thuis. "Ik heb er geen problemen mee om gewezen te worden op foute beslissingen tijdens een wedstrijd", vertelt een rustige De Bruyne, wanneer hij de beelden herbekijkt van een aanval die hij laat verloren gaan door Youri Tielemans niet aan te spelen.

 

De selectie heeft ondertussen de wedstrijd tegen Canada opnieuw bekeken. De focus lag daarbij op de problemen in balbezit.

 

"Op de beelden zie je dat er tegen Canada meer ruimte was dan wij zagen tijdens de match." 

 

"Op balbezit spelen kan risicovol zijn, maar die kleine risico’s kunnen soms wel baat hebben. Nu speelden we vaak snel terug naar de doelman en moesten we dan de lange bal spelen om niet vast te komen zitten."

"Mijn reacties zijn een werkpuntje"

Kevin De Bruyne wil het niet met zoveel woorden zeggen tijdens het interview, maar zijn akkefietje met Toby Alderweireld ging net daarover. De Bruyne wou minder lange ballen en meer korte passes tussen de linies, ook al houden die meer risico's in.

 

"Aan de rust was de discussie met Toby al uitgepraat", sust De Bruyne.

 

"Mijn reacties zijn niet altijd goed, dat is een werkpunt. De andere spelers weten ook wel dat ik zo reageer omdat ik wil dat we als team beter spelen. Ik doe het niet voor mezelf."

 

"Ik ga akkoord dat we al een tijdje niet top spelen, maar ik zie dat er potentieel is. We trainen er op, maar tijdens een WK is er natuurlijk weinig tijd. Het moet beter."

Het is soms makkelijker te verstaan wat Romelu gaat doen. Michy improviseert meer. 

"Romelu is soms makkelijker te verstaan dan Michy"

Het speculeren over de elf basisspelers zondag tegen Marokko is ondertussen volop aan de gang. Veel analisten en fans vinden dat Amadou Onana een kans moet krijgen op het middenveld in de plaats van Youri Tielemans. Kevin De Bruyne ook?

 

"Het hangt van de wedstrijd af. De Canadezen drukten ons ver achteruit waardoor we veel meters moesten maken eens we in balbezit kwamen. Dan is Onana misschien iets beter, maar als voetballer is Youri top."

 

Ook in de spits komt er misschien een wissel. Als Romelu Lukaku fit genoeg is. 

 

"Het is soms makkelijker te verstaan wat Romelu gaat doen. Michy (Batshuayi) improviseert meer. Dat gaat soms goed en soms niet, maar Batshuayi doet uiteindelijk ook altijd wat hij moet doen."