Ga naar de inhoud

Belgische fans in Qatar tussen hoop en vrees: "Al dat negatieve, laten we het positief bekijken"

In de Belgische tribune in het Ahmad Bin Ali Stadium in Doha.

Het was gisteren bibberen en beven als fan van de Rode Duivels. Maar na 90 minuten konden de Belgische supporters opgelucht ademhalen. Onze man sprokkelde reacties in de Belgische tribune in het Ahmad Bin Ali Stadium in Doha.

"Waarom al die negatieve vragen? We hebben gewonnen"

"Hoe onverdiend kunnen we winnen", was de teneur bij een glunderende man? "Dit was een van de slechtste duels in jaren, maar we winnen wel, dat is het belangrijkste. Het kan alleen maar beter gaan, we zullen het daarop houden, niet?"

 "Ik ben een supporter die nog altijd geniet van de overwinningen die we behalen. We moeten stilaan leren dat de manier waarop niet meer is zoals 4, 6 of 8 jaar geleden."

"Ik denk dat we ermee moeten leren leven dat we op resultaat moeten spelen. Dat hebben we gedaan met de mannen die het moeten doen: onze keeper speelt zijn rol, die doet mee."

"Kevin De Bruyne had vandaag een mindere match, maar die gaat zijn grote momenten nog houden voor later in het toernooi. Dat heeft hij vier jaar geleden ook gedaan. Je moet hem niet afrekenen op één match."

Waarna onze reporter een tikje krijgt. "Je stelt me alleen maar vragen met een negatieve teneur. Laten we het gewoon positief bekijken. We hebben gewonnen. De analyse moet de trainer maken, het moet beter, dat heeft iedereen gezien."

"We hebben gewonnen, dan moet het niet altijd slecht zijn. Nog één match winnen en we zijn door."

De man droomt al van de 1/8e finale: "Als we groepswinnaar worden, spelen we tegen Japan, die hebben we vier jaar geleden ook verslagen. Met wat meeval volgens eigen berekeningen ligt de weg zelfs open tot de finale."

"Met het voetbal van vanavond gaan we dat niet halen, maar alles is mogelijk. Elke wedstrijd moet gespeeld worden."

(lees voort onder quote en foto)

Het kan alleen maar beter gaan, we zullen het daarop houden, niet?

Belgische supporter in tribune

Even verderop stelde onze man dezelfde vraag aan een groepje Belgen als arabier getooid: "Het is een schande hoe we aan de match begonnen zijn. Gelukkig kunnen we scoren en valt de druk weg. In de tweede helft was het overleven. We maken die 2-0 niet."

"Het was bibberen tot het einde. Slecht spelen en winnen, zo kunnen we misschien nog ver geraken."

"Ik weet niet hoe dit komt. We waren vrij laks. Ook verdedigend was er geen agressie en weinig passie. Spelers met zoveel ervaring die zo weinig initiatief durfden te nemen in de opbouw... Het is heel raar. Dit is niet wat we gewend zijn."

"De Bruyne werd gekozen tot man van de match, maar dat was allesbehalve terecht. Onana is schitterend ingevallen en heeft getoond hoe het wel moet: initiatief nemen, met lef en durf. Zelfs met een gele kaart durft hij nog te tackelen."

"Ik denk dat er veel oudere spelers aan zijn lef een voorbeeld kunnen nemen."

Ik denk dat er veel oudere spelers aan het lef van Onana een voorbeeld kunnen nemen 

Belgische supporter in tribune

"We hebben geluk gehad", klonk het wat verder bij een oudere fan. "Canada was zeker beter. Het was geen match om in de annalen te schrijven. Ik ben nog trots om Belg te zijn, dat is het probleem niet. Het kan alleen maar beter en dat moet ook."

Wat verder een ander geluid: een oudere dame heeft genoten van de wedstrijd: "Elke match is een plezier."

Drie jonge vrouwen waren kritischer: "Het kon wel beter van de kant van de Belgen, zeker in de eerste helft. Wij waren wel het meest efficiënt en hebben gescoord. Dat is het belangrijkste. Deze match winnen is heel belangrijk voor de volgende 2 duels."

Ze vatten de teneur in Qatar én België goed samen: "We zijn niet content met de match, maar wel met het resultaat."

De drie vliegen - net als de meeste Belgische fans - voor de matchen op en neer vanuit Dubai. Hoe ervaren zij het gastland? "Ik moet zeggen dat ze supervriendelijk zijn in Qatar, we hebben nergens problemen gehad en hebben alleen maar positieve ervaringen tot nu toe."