Ga naar de inhoud

Villa Sporza hekelt defensie Duivels: "Maar van Witsel en Tielemans ben ik pas echt geschrokken"

De Rode Duivels konden voor het eerst in vier matchen nog eens de nul houden, maar toch waren ze bij Villa Sporza niet te spreken over de verdediging.

De aftakelende verdediging wordt al een paar jaar onder de loep genomen en dat was in Villa Sporza na België-Canada niet anders. "Het was onvoorstelbaar hoeveel ballen in de defensie breed werden gespeeld", stelt Hein Vanhaezebrouck vast.

 

"Als je naar de statistieken kijkt, zie je dat ze maar één of twee keer het middenveld hebben ingespeeld. Wij speelden alle ballen in de zones waar Canada de bal wou hebben, terwijl de ruimte juist in het centrum lag."

 

Is dat dan de druk van een WK? "Druk? Die jongens zijn geen 19 jaar meer, hé."

 

"Verdedigend waren ze ook gewoon niet goed", concludeert Arnar Vidarsson. "Ik kreeg een flashback naar de match tegen Italië op het EK."

 

"In de documentaire over die Europese titel van Italië zag je hoe bondscoach Mancini voor de match tegen zijn spelers zei: "De Belgische verdedigers zullen jullie ruimte geven en wijken. Wees rustig en klaar om op doel te schieten." En dat gebeurde ook. Er was geen druk op de bal."

 

"Anderhalf jaar later zie ik dit jammer genoeg opnieuw gebeuren. En dat is niet enkel de fout van de verdediging, ook van het middenveld. Witsel en Tielemans kregen het niet belopen. De ruimte tussen de verdediging en het middenveld was te groot."

"Witsel en Tielemans kunnen het niet belopen"

Het is een evolutie die de voorbije jaren in het spel van de Belgen is geslopen, maar hoe kun je dat op korte termijn verhelpen? "Je moet in eerste instantie beslissen wie van de centrale verdedigers druk zet", vindt Vidarsson. "Je kunt niet achteruitlopen in een vijfmansverdediging."

 

"Ten tweede heb je spelers nodig die het kunnen belopen. Dat is voor Witsel en Tielemans te moeilijk, vrees ik. Daarom vond ik dat hij Onana had moeten zetten."

 

"Ik ben echt geschrokken van Witsel en Tielemans", zegt Vanhaezebrouck ronduit. "Hun omschakeling was dramatisch."

 

"Een andere oplossing is om met vier in plaats van vijf verdedigers te spelen. Als je telkens met vijf spelers inzakt, kom je mensen tekort op het middenveld."

Villa Sporza

Dagelijkse talkshow rond het WK voetbal in Qatar. Vanuit het 'Sporza Wintercircus' in Gent blikt Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten terug op de voorbije dag. Met uiteraard extra aandacht voor de Rode Duivels. Studiogastenzijn Gert Verheyen en Tom Waes.
wo 09 november 2022 63 min