Emma, Lotte of Remco? Breng nu je stem uit voor de Vlaamse Sportjuwelen

  In 2021 gingen de Red Lions met het Vlaams Sportjuweel aan de haal

  Op donderdag 15 december reikt minister van Sport Ben Weyts de vier Vlaamse Sportjuwelen uit. Breng hier je stem uit en bepaal mee wie Topsportcoach, Topsportversterker en Warmste Sportinitiatief van het jaar worden. En vooral: wie het Vlaams Sportjuweel voor de Beste Topsportprestatie van 2022 mee naar huis mag nemen.

  Sporza-bezoekers hebben bij de Vlaamse Sportjuwelen wel degelijk iets in de pap te brokken. De vakjury deelde alvast 200 punten uit, verspreid over de drie genomineerden in elke categorie. Hoe de resterende 100 punten worden verdeeld, bepaal jij samen met de andere Sporza-stemmers.

  Beste Topsportprestatie

  Deze trofee kan maar één keer aan dezelfde persoon, organisatie of ploeg uitgereikt worden. Bart Swings, Olympisch kampioen op de massastart in het schaatsen, viel die eer al in 2014 te beurt. 

   

  Dat verlichtte de opdracht van de jury maar een beetje, want in 2022 lieten heel wat Vlaamse sporters topprestaties noteren. Toch slaagde de jury erin de longlist aan kandidaten terug te brengen tot deze drie genomineerden.

   

  • Remco Evenepoel
   Luik-Bastenaken-Luik, San Sebastian, Vuelta, WK Wielrennen. Ziedaar het unieke klavertjevier dat Evenepoel voorgoed in het geheugen van elke sportliefhebber heeft gebeiteld. Maar daarnaast pakte hij ook nog eens 11 andere zeges. Een jaar met een kannibalistisch kantje.

  • Lotte Kopecky
   In 2022 regende het WK-medailles voor Lotte Kopecky: zilver op de wegrit in Wollongong en dubbel goud op het WK baanwielrennen in Parijs (met Shari Bossuyt in de ploegkoers en solo in de afvalling). Ook in het klassieke voorjaar was ze dominant, met knappe zeges in Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen.

  • Emma Plasschaert
   Net voor de jaarwissel veroverde Emma Plasschaert haar tweede wereldtitel in de ILCA 6--klasse. Ook tijdens het jongste WK, in oktober in Houston, haalde ze eremetaal binnen: Plasschaert zeilde er naar brons.

  Topsportcoach van het jaar

  Wie stuwde zijn of haar atleten in 2022 naar grootse prestaties en wordt de Topsportcoach van het jaar? Maak kennis met dit internationaal getinte trio genomineerden.

   

  • Mark Littlejohn
   Mark is de zeilcoach van Emma Plasschaert en Eline Verstraelen, die allebei actief zijn in de ILCA 6-klasse. Een kampioenenkweker dus, want Emma werd eind 2021 wereldkampioen en Eline behaalde in augustus van dit jaar WK-goud bij de junioren (U21). 

  • Fernando Oliva
   De Argentijnse coach van meerkampster Noor Vidts (goud in de vijfkamp op het WK indoor) en de raadsman van vele andere Belgische meerkampers. Oliva is de bezieler van het meerkampproject van de Vlaamse Atletiekliga en staat bekend om zijn energieke coachingstijl. Buiten de atletiek is Fernando o.a. de physical coach van skeletoni Kim Meylemans.

  • Jelle Spruyt
   De constante factor in de sportcarrière van Bart Swings, die hem van de sporthal in Heverlee naar de wereldtop op skeelers én op het ijs begeleidde. Hij maakt de jaarplanning op en bewaakt de trainingsinhoud. Op strategisch vlak analyseert hij samen met Swings de tegenstand om tot de beste scenario’s te komen voor succes in de massastart. 

  Topsportversterker van het jaar

  Topprestaties zijn niet louter het resultaat van de opofferingen van atleten en hun coaches, maar ook van wie - vaak achter de schermen - zijn best doet om een ideaal topsportklimaat te creëren. Deze drie professionals maken kans op het Vlaams Sportjuweel voor Topsportversterker van het jaar

   

  • Jan Olbrecht
   Ondersteunt als inspanningsfysioloog al jaren Vlaamse topsporters in disciplines als zwemmen, triatlon, hardlopen en roeien. Hij is doctor in de fysiologie en biomechanica en ontwikkelde in de jaren 90 een unieke methode om met lactaattesten de anaerobe en aerobe capaciteit te bepalen. Die aanpak schreef hij neer in zijn boek "The Science of Winning". Jan Olbrecht won ook tal van prijzen voor sportwetenschappelijk onderzoek.

  • Maarten Thysen
   Fysiotherapeut met een indrukwekkende staat van dienst, die samen met professor Johan Bellemans GRIT Sports Clinic oprichtte. Hij werkt samen met verschillende topsportfederaties en topatleten, vooral rond blessurepreventie en revalidatie. Daarnaast zorgt hij voor de fysieke voorbereiding van toppers als Bart Swings en Nafi Thiam. Die laatste begeleidt hij op elk groot toernooi. Sinds Peking 2008 heeft hij zeven olympiades met Team Belgium op de teller staan.

  • Peter Van Eenoo
   Belgische wetenschapper die vooral bekend geworden is als hoofd van de dopingdelegatie op de Olympische Spelen 2012 in Londen. Als directeur van het DoCoLab van de UGent leidt hij één van 's werelds meest performante WADA-geaccrediteerde dopinglabo’s. Peter Van Eenoo geniet een groot internationaal aanzien als dopingexpert en staat erom bekend zijn ervaring graag te delen met collega's uit de sector.

  Warmste Sportinitiatief

  Sinds vorig jaar kijken de sportprijzen ook verder dan topsport. Het Vlaams Sportjuweel voor het Warmste Sportinitiatief wil non-profitorganisaties in de bloemetjes zetten, die hun sportaanbod gebruiken om ook maatschappelijk het verschil te maken.

   

  • Football Girls Leuven
   FGL geeft elk meisje uit Leuven en omstreken de kans om te voetballen. De club probeert alle financiële, sportieve en logistieke drempels uit de weg te ruimen, zodat niemand buitenspel staat.

  • Sportclub Boezjeern uit Eeklo
   Een inclusieve sportclub voor volwassenen, met extra aandacht voor kwetsbare mensen. Boezjeern zet in op een laagdrempelig en gevarieerd sportaanbod, van petanque tot badminton.

  • Triple Challenge uit Gent
   Altijd gezond, toegankelijk voor iedereen en enkel puur natuur. Triple Challenge streeft bij elke sportactiviteit naar positieve impact op drie niveaus: gezondheid, samenleving en planeet.

  Lees alles over de drie genomineerden in dit artikel: