Ga naar de inhoud

Ewoud Vromant: "Wereldkampioen zijn is prestigieuzer dan werelduurrecord"

Ewoud Vromant werd in september wereldkampioen tijdrijden in Canada.

Voor het eerst werden paralympische atleten uitgenodigd om deel te nemen aan de traditionele eindejaarsstage van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). G-wielrenner Ewoud Vromant, wereldkampioen tegen de klok en houder van het werelduurrecord in de MC2, is een van de 30 paralympische atleten in het Turkse Belek. Hij blikt terug op een goed jaar.

De zilverenmedaillewinnaar in de paralympische tijdrit van 2021 kroonde zich dit jaar tot Belgisch kampioen in de wegrit en tegen de klok. Verder pakte hij de wereldtitel tijdrijden en zette hij het werelduurrecord op zijn naam in de categorie MC2 door 46,521 kilometer af te leggen.

 

"Het uurrecord was natuurlijk een bijzonder moment, maar het hoogtepunt van mijn seizoen is de wereldtitel. Het WK is prestigieuzer omdat er een titel op het spel staat en omdat ik nu de regenboogtrui mag dragen", vertelt Vromant in Belek.

Het uurrecord was natuurlijk een bijzonder moment, maar het hoogtepunt van mijn seizoen is de wereldtitel.

Ewoud Vromant

Na een lang seizoen laste Vromant een rustperiode in. Op de gemeenschappelijke stage van het BOIC en het Belgian Paralympic Committee (BPC) vat hij zijn voorbereiding op het seizoen 2023 aan. 


"De eerste competities vinden plaats in april-mei met de eerste wereldbekermanches, waarin ik punten kan pakken voor de Spelen. Mijn grote doel is het WK in augustus in Glasgow, waar ik mijn titel verdedig."

"Voor mij staat de paralympische sport op hetzelfde niveau als de olympische sport"

Voor de G-wielrenner is het doel van de stage niet meteen het verder ontwikkelen van de paralympische sport. "Voor mij staat de Belgische paralympische sport op hetzelfde niveau als de olympische sport", verzekerde de ereburger van Herzele.


"We hebben dezelfde steun als de olympische atleten. Voor mij is het doel van deze stage om de twee comités samen te brengen en zaken uit te wisselen."

 

Vromant blikte al vooruit op de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. "Als je de andere atleten ziet trainen en elkaar ziet aanmoedigen, krijg je zin om aan een nieuw seizoen te beginnen, maar ook om al vooruit te kijken naar Parijs. Ik denk dat alle atleten hier de Spelen al in hun achterhoofd hebben." 

Ik wil doorgaan tot de Spelen van Los Angeles in 2028. 

Ewoud Vromant

In 2024 viert Vromant zijn 40e verjaardag, een maand voor de start van de Paralympische Spelen. Hij hoopt dat hij in Parijs niet zijn laatste grote wedstrijd zal rijden. 

 

"Ik wil doorgaan tot de Spelen van Los Angeles in 2028. Ik zal dan 44 jaar oud zijn, ik hoop dat mijn lichaam het toelaat. Als ik goed voor mezelf zorg zoals ik doe, moet dat lukken. Maar ik zal het de komende jaren bekijken."