Ga naar de inhoud

Haas neemt afscheid van Mick Schumacher, ervaren Hülkenberg neemt over

Voor Mick Schumacher lijkt het F1-avontuur na 2 seizoenen afgelopen.

De Grote Prijs van Abu Dhabi wordt de (voorlopig?) laatste van Mick Schumacher (23) in de Formule 1. Haas verlengt het contract van de jonge Duitser niet en kiest voor de ervaren Nico Hülkenberg (35) als opvolger.

Het zag er al even naar uit dat Mick Schumacher na 2 seizoenen geen toekomst meer had bij de Amerikaanse renstal. Teameigenaar Gene Haas had al gewaarschuwd dat hij punten moest scoren in de laatste races.

 

De zoon van 7-voudig wereldkampioen Michael Schumacher kwam als F2-kampioen naar de Formule 1, maar kon de verwachtingen niet inlossen. Met een 8e plek in Silverstone en een 6e plek in Oostenrijk pakte hij in 2022 zijn enige punten in 2 seizoenen bij Haas.

 

"Ik wil Mick bedanken voor zijn bijdrage aan het team de voorbije jaren", stelt teambaas Günther Steiner. "Mick is gegroeid en scoorde dit seizoen zijn eerste punten. We gaan nu andere richtingen uit, maar wensen hem wel het beste in het vervolg van zijn carrière."

 

In Brazilië werd het verschil tussen Schumacher en de ervaren tweede rijder Kevin Magnussen nog eens heel duidelijk. Terwijl de Deen verraste met de polepositie voor de sprintrace, stond Schumacher 20e en laatste. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Schumacher: "Ik zal vechten voor een terugkeer in F1"

Of Schumacher nog een toekomst heeft in de Formule 1, is minder zeker. Alle zitjes voor 2023 zijn verdeeld, tenzij Logan Sargeant toch zijn benodigde superlicentie niet haalt om bij Williams in te stappen. 

 

Schumacher zou wel kans maken op een rol als reserverijder bij Mercedes, een job waar ook Daniel Ricciardio op aast.

 

"Ik wil niet verbergen dat ik ontgoocheld ben", schrijft een teleurgestelde Schumacher op Instagram. "Toch wil ik Haas bedanken voor de kans die ze me hebben gegeven."

 

"In die twee jaar samen ben ik technisch en persoonlijk gegroeid. En zeker wanneer het moeilijk ging, besefte ik hoeveel ik van deze sport hou."

 

"Het was soms hobbelig, maar ik verbeterde stelselmatig en heb veel geleerd. Ik weet zeker dat ik mijn plek in de Formule 1 verdien. Het onderwerp is allesbehalve gesloten voor mij. Tegenslagen maken je alleen maar sterker."

 

"Mijn vuur brandt voor de Formule 1 en ik ga hard vechten om opnieuw op de startgrid te staan", besluit hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hülkenberg is een keuze voor ervaring

Het is geen verrassing dat Haas op zoek ging naar een meer ervaren rijder om het zitje van Schumacher over te nemen. De 35-jarige Nico Hülkenberg - goed voor 181 races op zijn teller - wordt in 2023 de ploegmaat van Magnussen.

 

Hülkenberg is nochtans ook een grote belofte die de verwachtingen nooit helemaal kon inlossen. Na een indrukwekkende carrière in de opstapklasses - F3-kampioen in 2008, GP2-kampioen in 2009 - kon hij in 9 seizoenen nooit op het podium eindigen.

 

Toch toonde hij zich bij Williams, Force India, Sauber en Renault een betrouwbare pion. Aston Martin twijfelde dan ook niet om Hülkenberg dit seizoen in te zetten als vervanger van Sebastian Vettel, die was getroffen door corona, in de openingsrace in Bahrein.

 

"De ervaring en kennis van Nico zijn duidelijk, met bijna 200 races in de Formule 1. Bovendien heeft hij een sterke reputatie in de kwalificaties en is hij een solide rijder", motiveert Steiner de keuze. "Samen met de ervaring van Magnussen hebben we  een doorgewinterd duo voor volgend seizoen."

 

Ook Hülkenberg is uiteraard blij met de nieuwe kans. "Het voelt alsof ik de F1 nooit heb verlaten. Ik ben opgewonden dat ik weer mag doen wat ik het liefste doe. Ik kan niet wachten om de strijd met het middenveld aan te gaan."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Formule 1 klassement
Pos.RijderConstructeurPunten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing
454
2
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari
308
3
Sergio Perez
Red Bull Racing
305
4
George Russell
Mercedes
275
5
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
246
6
Lewis Hamilton
Mercedes
240
7
Lando Norris
McLaren
122
8
Esteban Ocon
Alpine
92
9
Fernando Alonso
Alpine
81
10
Valtteri Bottas
Alfa Romeo
49
Pos.ConstructeurPunten
1
Red Bull Racing
759
2
Scuderia Ferrari
554
3
Mercedes
515
4
Alpine
173
5
McLaren
159
6
Alfa Romeo
55
7
Aston Martin
55
8
Haas F1 Team
37
9
AlphaTauri
35
10
Williams Racing
8