Ga naar de inhoud

Enter Jesper Fredberg, wat met Peter Verbeke? "We willen samen verder"

Anderlecht haalt Jesper Fredberg binnen als CEO Sports. Hoe beïnvloedt zijn komst de rol van Peter Verbeke, als CEO al enkele weken buiten strijd? "Als Peter weer fit is, bekijken we wat hij voor ons kan doen. Maar hij wil hier graag blijven en wij willen verder met hem", zegt voorzitter Wouter Vandenhaute. 

"Jesper komt niet binnen als sportief of technisch directeur", vertelde Wouter Vandenhaute over de nieuwe Deense CEO Sports. "Hij komt binnen als sportieve baas."

 

Springt hij in de interne pikorde dan over Peter Verbeke? De Gentenaar is/was CEO bij Anderlecht, maar is fysiek al een poosje buiten strijd.

 

"We hebben met Peter de afspraak gemaakt dat we bekijken wat hij voor ons kan doen als hij weer fit is."

 

"Het gaat gelukkig al iets beter met Peter, maar hij is nog altijd ziek. Het zal nog een tijdje duren voor hij weer de oude is. Als hij terugkeert, kondigen we dat aan."

 

"Hij heeft nu het recht om te herstellen. Hij wil heel graag bij de club blijven en wij willen verder met hem. Ik vraag jullie vooral om niet te speculeren over wat Peter nu zal doen."

"De facto zijn we al een tijd aan het samenwerken"

Wouter Vandenhaute opende de voorstelling van Jesper Fredberg met "een anekdote" over de eerste ontmoeting, intussen zo'n 6 weken geleden. Vanuit Amsterdam reed Fredberg richting Neerpede voor een koffie met Verbeke.

 

"We zaten toen al in een proces waarbij Peter had aangegeven dat de manier waarop we aan het werken waren, niet langer behapbaar was."

 

"Ofwel moest ik zorgen voor versterking, ofwel moesten we voor Peter op zoek gaan naar een andere job binnen de club. Dat was 6 weken geleden."

 

"Peter stond open voor alles en wou op lange termijn bij de club blijven. We hebben Jesper dan weer ontmoet tijdens de Europese match in Londen tegen West Ham (13 oktober)."

 

"In dat gesprek heb ik hem een aantal gerichte vragen gesteld waarop hij niet alleen telkens het juiste, maar ook een beter antwoord gaf dan ik verwacht had. Ik voelde bij hem die goesting en die nieuwsgierigheid in het project Anderlecht."

 

"Enkele dagen later heb ik hem gebeld en gezegd: "Als jij zin hebt, dan wil ik all-in gaan en zien of we tot een samenwerking kunnen komen.""

 

"We waren er vrij snel uit, de facto zijn we al een tijd aan het samenwerken. Dat de aankondiging nu pas volgt, is door de derde partij: Viborg, de club van Fredberg in Denemarken."

 

"Hij had er nog een contract tot midden 2024 en in Denemarken kun je dat niet afkopen. Voor Jesper was het belangrijk om Viborg op een goeie manier af te sluiten."

 

"Daardoor heeft het een stuk langer geduurd. We hebben niets willen forceren. Maar in alle stilte hebben we al enkele dingen voorbereid."

We waren er vrij snel uit, de facto zijn we al een tijd aan het samenwerken. Dat de aankondiging nu pas volgt, is door de derde partij: Viborg, de club van Fredberg in Denemarken. Ginds kun je een contract niet afkopen.

Wouter Vandenhaute

"Ik zal een strategie uitstippelen"

Jesper Fredberg zelf knipoogde met enkele zinnetjes in het Nederlands en het Frans, maar schakelde snel over naar het Engels.

 

"Ik was heel gelukkig in Denemarken", vertelde hij over zijn sprong naar Neerpede.

 

"Het buitenland was geen ambitie, maar na de gesprekken voelde ik dat deze club dankzij de geschiedenis, de jeugd en de wincultuur in lijn lag met mijn overtuigingen."

 

"Ik wil hier op lange termijn werken en er is zeer veel potentieel in deze club. Ik zal een strategie uitstippelen en duidelijk maken waar we op sportief vlak naartoe willen. Hier zijn veel goeie spelers, maar de connectie als team ontbreekt nog."