Ga naar de inhoud

AA Gent-voorzitter veroordeelt wangedrag supporters: "Er is een grens overschreden"

AA Gent-voorzitter Ivan De Witte.

Een haat-spandoek, vuurpijlen, gevechten buiten het stadion... De incidenten in de Ghelamco Arena vorig weekend waren "een stevige domper op de feestvreugde" voor AA Gent-voorzitter Ivan De Witte na de zege tegen Club Brugge. Hij wil kordaat ingrijpen. "Ik geloof in dialoog. Ik ben niet bang voor een confrontatie met de ultra's", zei hij.

Een overtuigende zege tegen Club Brugge en toch bleef voorzitter Ivan De Witte afgelopen zondag met het schaamrood op de wangen achter in de Ghelamco Arena. 

 

Het begon met een haat-spandoek aan het adres van ex-speler Roman Jaremtsjoek. "Dood aan verraders, Jaremtsjoek Judas", stond erop te lezen. Het spandoek werd snel verwijderd, maar de toon was gezet.

 

"Dat vond ik al ver over de grens van het fatsoenlijke", zei De Witte. Ik kan begrijpen dat er wat bitterheid is, maar we mogen niet vergeten dat Jaremtsjoek veel heeft betekend voor onze club en dat hij bij zijn transfer ook een mooie som heeft opgebracht."

 

"Het was het begin van de agressiviteiten", zag De Witte toen al. Na 8 minuten werden vuurpijlen aangestoken en zelfs op het veld gegooid, supporters gingen met elkaar op de vuist en na de wedstrijd kwam het tot een confrontatie tussen de relschoppers en de politie.

 

"Er zaten kinderen te wenen in de familietribune", aldus De Witte. "Ouders verlieten vroegtijdig het stadion. Ik zag wanhoop en onbegrip in de ogen van de kinderen. Dat maakt me kwaad en droef. Het was een stevige domper op de feestvreugde."

Ik zag wanhoop en onbegrip in de ogen van de kinderen. Dat maakt me kwaad en droef. 

Ivan De Witte

AA Gent veroordeelde het gedrag van de relschoppers, al benadrukte De Witte wel dat het maar over "een 25-tal individuen" gaat, aangevuld met mensen uit Nederland en Frankrijk, die het verpesten voor "98 procent van de supporters".

 

"We werken nu samen met de politie om de daders te identificeren", zei De Witte. "Daarna zullen we gepaste maatregelen nemen. Wat met de mensen die uit Nederland of Frankrijk komen? We moeten maken dat de aanstokers die hen hier uitnodigen, ermee stoppen."

 

"Ik ben geen fan van repressieve maatregelen, maar er is een grens overschreden. Als niets helpt, dan moeten we werken met identificatie en stadionverboden. Want dit is een smet op het product voetbal."

 

De Witte wil ook samenzitten met de supportersraad van AA Gent. En zelfs een gesprek met de harde kern sluit hij niet uit. "Ik geloof in dialoog. Ik deins er niet voor terug om met de harde kern te spreken."

 

Tot slot roept De Witte ook op om met de andere clubs samen te werken. "Het begint te rommelen, ook in andere clubs. Dus in het belang van iedereen moeten we dit met spoed aanpakken. Als Pro League is dat onze plicht."