Ga naar de inhoud

Gemaakt om mensen te redden, maar waarom is Bengaals vuur zo gevaarlijk? "Tot 3.000 graden warm"

De roodgloede kleur van Bengaals vuur.

De stewards staan vaak voor een onmogelijke opdracht om pyrotechnisch materiaal of "Bengaals vuur" uit de stadions te weren, getuigt de veiligheidsverantwoordelijke van AA Gent. "Onlangs werden er condooms gevonden in de toiletten, om het anaal binnen te smokkelen."

Bengaals vuur, een vuurpijl waar een vlam uitkomt in verschillende kleuren, is heel populair bij voetbalsupporters. Maar het is ook heel gevaarlijk.

 

"Zo'n vuurpijl is zéér warm. Het gaat tot 3.000 graden", vertelt Sven Degruytere, de veiligheidsverantwoordelijke van KAA Gent. "Het blijft ook branden." Het werd dan ook ooit gemaakt als veiligheidstool op zee.

 

"Je moet de vuurpijl laten uitbranden en zeker niet aanraken of proberen te doven door met je voet erop te stampen", aldus Degruytere.

 

"Er zijn regels opgelegd van de UEFA uit, dat we het zeker niet mogen oprapen en gewoon laten uitbranden." 

 

"Het grote gevaar is dat het in het wilde weg wordt gegooid."

"Het zijn niet meer de staven van vroeger, nu zijn ze veel kleiner"

Hoe kan je het Bengaals vuur uit de voetbalstadions houden? Gewoon beter fouilleren, klinkt het vaak. Maar zo gemakkelijk is het niet. 

 

"Er bestaat een groot verschil tussen een fouillage en een oppervlakkige controle", aldus de veiligheidsverantwoordelijke van KAA Gent. "De stewards mogen enkel een oppervlakkige controle doen."

Er bestaat een groot verschil tussen een fouillage en een oppervlakkige controle. De stewards mogen enkel een oppervlakkige controle doen.

Veiligheidsverantwoordelijke KAA Gent

Door de inventieve manier van verstoppen, wordt het steeds moeilijker om het pyrotechnisch materiaal te vinden voor de stewards. 


"Ze gaan zeer ver. Ik heb onlangs vernomen dat er op een bepaalde UEFA-wedstrijd in de toiletten condooms gevonden zijn om Bengaals vuur anaal of vaginaal het stadion binnen te smokkelen." 


"Het zijn niet meer de staven van vroeger, nu zijn ze veel kleiner en kunnen ze dus gemakkelijk ingebracht worden, zowel bij de vrouwen, als bij de mannen."

"Het weggooien van vuurpijlen in bezoekersvakken daar houden wij ons hart voor vast"

Is dit probleem op te lossen? "Ik denk dat het op te lossen valt met betere tools, andere statuten en andere systemen", zegt Degruytere.

 

"Of het volledig te vermijden valt, weet ik niet. Maar zoals het nu gaat, moeten we echt wel reageren. Het wordt nu té gevaarlijk."

 

"Het weggooien van vuurpijlen in bezoekersvakken, daar houden wij ons hart voor vast, want dat is ontolereerbaar."

 

De agressie bij de heethoofden ten opzichte van de stewards neemt steeds toe. "Agressie naar een steward toe betekent nu een verdubbeling van het stadionverbod." 

 

"Dat is al een stap in de goede richting, maar er mag nog meer gebeuren. De stewards zijn vrijwillig, maar het merendeel doet het met hart en ziel en streeft ook naar de veiligheid. Ze voelen zich geroepen om deze job uit te voeren."

In volgende video toont de Politie Antwerpen aan hoeveel schade Bengaals vuur kan aanrichten:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.