Ga naar de inhoud

Belgisch unicum en reden tot feest: voor het eerst overwinteren vier clubs in Europa

Een prestatie waar we trots op mogen zijn. Voor het eerst overwinteren er vier Belgische ploegen vanuit de groepsfase in Europa. Zowel Club Brugge, Union, KAA Gent als Anderlecht loste de verwachtingen helemaal in.

Ook 2023 wordt druk voor heel wat Belgische ploegen - al zal je daar niemand over horen jammeren. Voor het eerst in de moderne geschiedenis overwinteren er vier ploegen uit ons land in Europa. Het vorige record noteerden we in de seizoenen '11/'12 (Anderlecht, Standard en Club) en '16/'17 (Anderlecht, Gent en Genk).

Dankzij Club Brugge, Union, KAA Gent en Anderlecht doen we nu dus straffer. Met veel plezier geven we nog eens het overzicht.

 

Club Brugge slaagde er als derde Belgische club ooit in om te overwinteren in de Champions League. Tegen Atlético, Leverkusen en Porto behaalde blauw-zwart een geweldige 11 op 18. Genoeg voor de tweede plek en een plaats in de 1/8e finale.

 

Ook Union legde een Europees sprookjesparcours af. De vicekampioen kroonde zich in een Europa League-poule met Braga, Malmö en Union Berlin tot groepswinnaar. Bijzonder knap. Straks komen ze uit in de 1/8e finale.

 

KAA Gent moest tot de slotspeeldag wachten om zich van een Europese lente te verzekeren. Door de ruime 4-0-zege tegen Mölde eindigden de Buffalo's alsnog tweede. Genoeg voor een plek in de 1/16e finale.

 

Tot slot kreeg het Europese avontuur van Anderlecht nog een happy end. Door de felbevochten driepunter in Silkeborg mag paars-wit na zes jaar nog eens een overwintering vieren. Net als Gent mag het als nummer 2 naar de 1/16e finale van de Conference League.