Ga naar de inhoud

UCI geeft update over Toon Aerts: "Kunnen nog niet zeggen wanneer procedure afgerond wordt"

Toon Aerts laat zijn haar groeien om zich te kunnen verdedigen in zijn dopingzaak.

Wanneer zal Toon Aerts weer in het veld te zien zijn? De veldrijder staat al 8,5 maand aan de kant door een afwijkende dopingtest. De UCI gaf vandaag een stand van zaken over de zaak.

Op de Koppenberg protesteerden de supporters van Toon Aerts gisteren met spandoeken en chrysanten (voor de UCI). Ze betreuren het feit dat de UCI hun wielerheld te lang in het ongewisse laat.

 

De UCI heeft vandaag dan toch van zich laten horen met een update.

 

"Gewoonlijk geven we geen commentaar op lopende zaken zoals die van Toon Aerts", opent de UCI in een persmededeling.

"Maar omdat er onjuiste of onvolledige info gepubliceerd is over deze procedure, wenst de UCI enkele zaken te verduidelijken."

"Aerts zal uitleg geven over het belastende analyseresultaat"

Aerts testte positief op de verboden substantie letrozole metabolite bij een dopingcontrole op 19 januari. Dat was een controle buiten competitie.

 

De UCI schorste Aerts niet omdat letrozole een gespecificeerde stof is op de lijst van verboden middelen van het wereldantidopingagentschap WADA.

 

Maar Aerts krijgt wel de kans om zijn onschuld te bewijzen. Al duurt dat nu wel al een heel eind. Hoe ver is de zaak nu gevorderd?

 

"De heer Aerts zal uitleg geven over het belastende analyseresultaat (AAF)", schrijft de UCI.

 

"De UCI zal die uitleg (inclusief bewijsmateriaal) beoordelen en, indien relevant, een Aanvaarding van de Gevolgen voorstellen. Zoals bepaald in de Wereldantidopingcode en de antidopingregels van de UCI."

 

"Als de heer Aerts een voorstel tot Aanvaarding van de Gevolgen weigert, dan zal de zaak doorverwezen worden naar het Antidopingtribunaal van de UCI."

De heer Aerts zal uitleg geven over het belastende analyseresultaat. Daarna zal de UCI zo snel mogelijk te werk gaan.

UCI in een persmededeling

Rest de vraag wanneer we het verdict zullen weten.

"De UCI kan geen indicatie geven van wanneer de procedure zal afgerond worden."

 

"De UCI zal het recht van de heer Aerts om zijn zaak voor te leggen blijven respecteren en zal zo snel mogelijk te werk gaan zodra het de definitieve positie van de heer Aerts heeft ontvangen."