Ga naar de inhoud

Naar het WK in Qatar dankzij "contract" met organisator? "Neen, er is niets getekend"

Foto ter illustratie.

Op 20 november gaat het WK voetbal van start met Qatar-Ecuador als openingsmatch. Het organisatiecomité lokt intussen buitenlandse fans naar Qatar en dat roept heel wat vragen op. Geert Verdonck zal een van de Belgische vertegenwoordigers zijn. "Ik vind de heisa overdreven", zegt hij. 

Het aantal Belgische supporters dat de komende weken naar Qatar zal afzakken, is beperkt. 

 

Daar heeft het kostenplaatje heel wat mee te maken, maar ook de reputatie van Qatar en de controverse rond het WK spelen een rol.

 

Het organisatiecomité probeert lege stadions te vermijden door tickets aan te bieden aan fans van elke deelnemer. 

 

Ook 20 Belgische fans mogen op kosten van het gastland naar het WK. In ruil is er wel een gedragscode met instructies over wat wel en niet kan.

 

"Wat mij betreft staat er weinig concreets in", zegt Geert Verdonck bij Radio 1. De trouwe Duivels-supporter ging in op het aanbod.

 

"We moeten aanwezig zijn bij de eerste match in onze kleuren en we moeten enthousiast zijn als we in beeld komen."

 

"Als we misbruik zoals racisme of agressie vaststellen, dan moeten we dat melden. Voor de rest is er niets gevraagd."

Er werd gevraagd of er interesse was, ik heb positief geantwoord en ik ben geselecteerd. Maar er is dus niets ondertekend.

Belgische voetbalfan die naar Qatar gaat

Het is natuurlijk niet de normale gang van zaken: een contract tekenen om een WK bij te wonen, nota bene gefinancierd door het gastland.

 

"Neen, we hebben niets getekend", zegt de Belgische fan stellig. "We zijn uitgenodigd. Er werd gevraagd of er interesse was, ik heb positief geantwoord en ik ben geselecteerd. Maar er is dus niets ondertekend."

 

Voelt het toch niet vreemd aan? "Ik zie niet in wat ze van ons kunnen verwachten. Ik heb een profiel op Instagram en Facebook voor weinig volgers. Veel zal ik niet kunnen doen. En we mogen negatieve zaken melden."

 

"We hebben enkel een ticket voor een heen- en terugvlucht gekregen en een kaartje voor de openingsmatch, de andere wedstrijden moeten we zelf bekostigen. Of ik er vrij kan bewegen? Daar ga ik toch vanuit."

"Dringend focussen op het sportieve"

De supporter van de nationale ploeg ergert zich duidelijk aan de kritiek die langs alle kanten wordt geformuleerd.

 

"In andere landen zoals Rusland werd onze aanwezigheid als normaal aanvaard. Nu is er veel heisa over Qatar. Ik vind het overdreven, absoluut. We moeten dringend focussen op het sportieve."