Ga naar de inhoud

Vandenbempt hemelt "formidabel" Union op en zet Antwerp door "slechte reeks" met voeten op de grond

We zouden het nog bijna vergeten door de Anderlecht-heisa, maar dit weekend werd er ook gevoetbald. Peter Vandenbempt had aandacht voor de sportieve prestaties van enkele clubs: "Want er was ook goed voetbal", met de stevige wederopstanding van Union tegen Club Brugge en Antwerp, dat zijn foutloze start te grabbel aan het gooien is na het thuisverlies tegen Genk.

"Pluim en tegelijk ook orengetrek voor fans van Union"

Voetballend ging alle lof naar Union en terecht. 0-2 achter na een kwartier, 75 minuten met een man minder tegen die stuntploeg van de Champions League en toch nog langszij komen. Dat is ronduit formidabel.

 

Dat werd geïllustreerd door de teleurgestelde reacties van Club Brugge, die leken op reacties van een ploeg die verloren had, terwijl in se een gelijkspel op Union best wel oké zou moeten zijn. 

 

Club deed niets met zijn grote voordeel na een kwartier, er was geen drang naar voren meer. Ik had de indruk dat ze dachten: "We voetballen hier op klasse simpel de wedstrijd uit", maar dat kunnen toch niet alle spelers van Club Brugge. 

 

Coach Carl Hoefkens had het na de wedstrijd over een jonge ploeg en zelfs nervositeit, omdat ze het gevoel hadden dat ze alles konden verliezen in die wedstrijd, maar dat vind ik toch maar een halve uitleg. 

Niet alle spelers van Club kunnen op klasse een wedstrijd simpel uitspelen.

Peter Vandenbempt

De grote verdienste van Union is dat het de kansen die Club domweg gaf, ook heeft gegrepen.  Met de juiste aanpak en nogmaals een goede ingreep van trainer Karel Geraerts, die maar punten blijft scoren.


Een combinatie van de strijdersmentaliteit van Burgess en Teuma, vaak op het randje wel, en kwaliteit. Het was weer een geweldige avond in het Dudenpark.


En de fans van Union hebben laten zien hoe een ex-speler, in casu Casper Nielsen, toch kan ontvangen worden met respect en zonder gefluit. Al moet ik ze ook aan de oren trekken, want ze trakteerden iedere - juiste - beslissing van arme ref Kevin Van Damme op boegeroep en een fluitconcert.


Een hondenstiel is het, scheidsrechter zijn, een beetje zoals trainer...

"Komende 3 wedstrijden zullen uitwijzen of balans Antwerp positief blijft"

Racing Genk maakte een statement op de Bosuil bij dichtste belager Antwerp.  Het contrast bij Antwerp, dat 6 punten uit de laatste 5 wedstrijden telt, met het begin, 7 overwinningen op een rij, is groot.

Coach Mark van Bommel telt die er natuurlijk maar al te graag bij om dan te kunnen zeggen dat de totale balans na 14 wedstrijden heel goed is en dat is ook zo. Maar in de sport ben je maar zo goed als je laatste paar prestaties.


En 3 nederlagen in de laatste 5 wedstrijden is voor Antwerp toch gewoon slecht. Toen Antwerp bij matig voetbal toch de overwinning naar zich toetrok, erkenden de coach en spelers dat ze beter moesten gaan voetballen. Maar het resultaat is finaal het enige wat telt.

In de sport ben je maar zo goed als je laatste paar prestaties. Drie nederlagen in 5 wedstrijden. Voor Antwerp is dat slecht.

Peter Vandenbempt

En wat zei Toby Alderweireld gisteren? "Trots op de prestatie, verdedigend bijna niets weggegeven", behalve dan toch 3 tegendoelpunten. Hij heeft gelijk dat ze meer verdienden, Antwerp speelde een hele periode na de rust echt goed tegen ook een heel sterk Genk.


Want Genk liet zien dat het goed kan knokken. En dat Antwerp deze wedstrijd even goed kon winnen, maakt de verdienste alleen maar groter. Maar de realiteit is 6 op 15. 


En zoals het niet enkel maar toeval is dat je negen keer op een rij wint, dan is het ook niet enkel pech als je er ineens 3 op 5 verliest. En met Charleroi, Anderlecht en Club Brugge zijn er nog 3 wedstrijden die zullen uitwijzen of de balans van Antwerp halfweg eerder positief of negatief zal zijn.

Peter Vandenbempt