Ga naar de inhoud

Oostenrijkse zakenman en Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz is overleden

De Oostenrijkse zakenman Dietrich Mateschitz is op 78-jarige leeftijd overleden. Mateschitz verdiende een fortuin als medeoprichter van het energiedrankje Red Bull, waarmee hij ook tentakels had in heel wat verschillende sporttakken.

Dietrich Mateschitz richtte midden de jaren 80 van de vorige eeuw samen met de Thaise ondernemer Chaleo Yoovidhya Red Bull op. Het bedrijf legde de Oostenrijker geen windeieren. Dankzij het bekende energiedrankje wordt Mateschitz z'n vermogen geraamd op meer dan 25 miljard dollar.

 

Mateschitz heeft met Red Bull ook een enorme invloed gehad op de sportwereld. In de jaren 90 deed hij als sponsor zijn intrede in de Formule 1 bij Sauber. Bijna 20 jaar geleden nam hij het Jaguar-team over. De renstal werd omgedoopt tot Red Bull, het team van de huidige wereldkampioen Max Verstappen.

 

Ook in andere gemotoriseerde sporten is Red Bull heel aanwezig als sponsor. Zo is het bedrijf bijvoorbeeld de naamsponsor van MXGP-team Red Bull KTM Factory Racing.

 

Sinds 2005 richt Red Bull ook zijn pijlen op de voetbalwereld. Onder meer RB Salzburg en RB Leipzig leven bij de gratie van Red Bull en hebben dankzij de investeringen van Mateschitz' bedrijf de stap kunnen zetten naar de Europese (sub)top.

 

Daarnaast sponsort Red Bull ook heel wat individuele atleten, onder wie wielrenner Wout van Aert misschien wel een van de bekendste is.

 

Met de gezondheid van Red Bull-oprichter Mateschitz ging het al een tijdje niet goed. Zaterdag is hij overleden op 78-jarige leeftijd.

F1-teambaas Horner: "Een enorm inspirerende man"

Het nieuws van het overlijden van Mateschitz heeft zaterdag ook voor beroering gezorgd in het F1-wereldje tijdens de GP Formule 1 van de Verenigde Staten. Teambaas Christian Horner sprak de pers toe nadat het nieuws was bekendgemaakt.

 

"Dietrich was altijd heel enthousiast en ondersteunend. Het is dankzij hem dat wij hier staan. Hij heeft ons getoond dat niets onmogelijk is. Hij was een enorm inspirerende man", was de eerste reactie van Horner.

 

"Het is ongezien wat hij bereikt heeft en wat hij betekend heeft voor zoveel mensen ter wereld, in zoveel verschillende sporttakken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.