Ga naar de inhoud

De Italiaanse fietsvakantie van revaliderende Tiesj Benoot: "Vriend beter in conditie dan ik"

Na zijn nekblessure timmert Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) stap voor stap weer aan de weg naar volgend seizoen. Op dit moment vertoeft hij nog in Toscane voor een vakantie met vrienden, maar de fiets is nooit ver weg: "In het begin had ik na een uur fietsen al last van mijn nek, ik kan pas sinds deze week weer wat langer rijden."

Een zware val op training in Italië zorgde er twee maanden geleden voor dat Tiesj Benoot zijn seizoen vroeger dan gepland moest beëindigen. Hij hield een gebroken nekwervel over aan een aanrijding door een onoplettende chauffeur. 

 

Nu is Benoot opnieuw te vinden in Italië, voor een vakantie die in het teken staat van de fiets. Nog niet met de wegfiets, want dat is nog te lastig. Voor de gelegenheid moet de Gentenaar zijn wegexemplaar inruilen voor de mountainbike. 

 

Een carrièreswitch naar het mountainbike dringt zich nog niet meteen op: "Als ik mijn nek nog een keer wil breken moet ik dat misschien doen", grapt Benoot. "Het verschil tussen de koersfiets en de mountainbike voel ik zeker nog wel". 

Het is deze week de eerste keer tijdens mijn revalidatie dat ik een paar dagen niet bij de kiné ben geweest.

Tiesj Benoot

"Het gaat op de mountainbike ook al een stuk beter dan een paar weken geleden. Stap voor stap ben ik meer aan het koersen sinds ik verlost ben van mijn harde brace, zo heb ik maandag weer vijf uur kunnen fietsen."


Vooral de nek versterken is de prioriteit voor de renner van Jumbo-Visma. "In het begin had ik na een uur fietsen al last van mijn nek, ik kan pas sinds deze week weer wat langer rijden. Het is de eerste keer tijdens mijn revalidatie dat ik een paar dagen niet bij de kiné ben geweest."

"Een van mijn vrienden is in betere conditie dan ik"

Wat doet Benoot nu precies in Italië? "Ik ben hier op vakantie met wat vrienden en we volgen de route van de Tuscany Trail (een groot bikepacking event, red). Dat is een route van 500 kilometer die we in 5 ritten hebben opgesplitst". 

 

Net als bij het echte event, nemen ook Benoot en zijn vrienden al hun bagage zelf mee op de fiets. "We slapen wel in B&B's of hotels, maar we zijn niet afhankelijk van een volgwagen of andere mensen." 

 

Bij Benoots reisgezellen zitten zijn neef, een vriend en ook Jari Verstraeten, die in september nog vicewereldkampioen tijdrijden Gran Fondo werd. 

 

"Jari is op dit moment beter in conditie dan ikzelf", vertrouwt Benoot ons toe. "De twee anderen rijden met een e-bike. Dat betekent dat de middagstop obligatoir lang is om die e-bikes terug op te laden."

Ontspanning gekoppeld aan fietsen

Ontspanning is ook op zijn plaats tijdens zijn tripje naar Toscane. Het gaat vooral om vakantie, dus pasta's eten, wat Birra Moretti drinken en zwemmen na de ritjes horen ook bij Benoots tijdsbesteding deze week. Van zijn favoriete wijn, een Brunello di Moltacino, heeft Benoot nog niet kunnen genieten.

 

"Als je een normale voorbereiding hebt, ben je nu aan het rusten en schiet je half november opnieuw in gang. Doordat ik uitgevallen ben met die blessure was het nu eens mogelijk om dit te doen", legt hij uit.

 

De fietsvakantie in Toscane is voor Benoot dus ideaal om het fietsen weer op te pakken met langere ritten, gekoppeld aan wat welverdiende ontspanning. "Volgende week ga ik met de familie nog op stap en vanaf dan ga ik echt beginnen werken richting volgend seizoen."