Renaat Schotte legt succesvol WK baan neer: "De wissel van de wacht is verzekerd"

 ma 17 oktober 2022 14:37
Het hele team pakte gisteren na het WK een ploegfoto op het podium in Parijs.
De nieuwe bondscoaches - Kenny De Ketele en Tim Carswell - zorgen voor een veelbelovende vibe.

Het WK baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines was de voorbije dagen een schot in de roos voor België met 4 medailles: 2 keer goud en 2 keer brons. En dat op de olympische piste van Parijs 2024. Het commentaar van Renaat Schotte was nog geestdriftiger dan anders. "We hebben met Kopecky en Bossuyt kandidaat-olympische kampioenen."

Met 4 medailles en nog 2 vierde plaatsen was dit zeker een Belgisch succes te noemen, bevestigt Schotte. "Absoluut, zeker omdat dit een WK was waar zo goed als iedereen aanwezig was. Dat is niet altijd het geval in een tussen-olympisch jaar, maar de toppers van het moment waren aanwezig."

Over minder dan 2 jaar, van 5 tot en met 11 augustus 2024, worden op deze piste de olympische baankampioenschappen gehouden. 

"Voor de Belgen is het een redelijk perfecte olympische repetitie geweest met medailles op de ploegkoersen bij de vrouwen en de mannen. De wereldtitel op zaterdag bij de vrouwen was nog maar de tweede in de geschiedenis."

"Met de jonge Shari Bossuyt aan de zijde van de ervaren Lotte Kopecky. Kopecky was al eens wereldkampioene in Hongkong in 2017 met Jolien D'hoore."

"Dat is de belangrijkste conclusie van dit WK: we hebben een kandidaat-olympische kampioen met dat koppel. Kopecky heeft dan nog een extra kans met het omnium, dat hier wat tegenviel."

"Maar ik ben ervan overtuigd dat Kopecky in Parijs 2024 van die twee wedstrijden haar hoofddoel zal maken. En als ze ergens haar zinnen op heeft gezet, zien we waartoe dat leiden kan."

"Op het EK deze zomer was ze al goed voor 2 keer goud (afvalling en puntenkoers, niet-olympisch), ze heeft dat hier dunnetjes overgedaan met haar wereldtitel op de afvalling en de ploegkoers. Kopecky had al een boerenjaar, ze heeft dat hier nog vetjes onderstreept."

Voor België is het een redelijk perfecte olympische repetitie geweest met medailles op de ploegkoersen bij de vrouwen en de mannen

Renaat Schotte

"De wissel van de wacht is verzekerd"

Met Fabio Van den Bossche (22) en Lindsay De Vylder (27) wonnen 2 jongelingen het brons bij de mannen. "Dat is een andere voorname conclusie van deze wereldkampioenschappen", zegt Schotte. "Van den Bossche, De Vylder en Bossuyt (22) zijn jonge elementen die voor het eerst op het hoogste niveau scoren."

"Ze krijgen hun kans en grijpen die ook meteen. De wissel van de wacht is verzekerd. Na het duo Kopecky-D'hoore was er even twijfel over de toekomst, idem na Kenny De Ketele, die vorig jaar stopte."

"De Ketele was gekoppeld aan Robbe Ghys, die hier niet kon zijn door een knieblessure. De jeugd heeft in Parijs echt uitgepakt."

Onze man in Parijs gaf daarover nog deze anekdote mee: "Na de laatste wedstrijd op het moment dat de zaal zo goed als leeg was, gingen de Belgen een groepsfoto maken op het podium. Voor mij illustreert dat de groepsdynamiek die tegenwoordig in de Belgische selectie zit."


"Dat is een groep die aaneenhangt, die gaan voor elkaar door het vuur. De vibe die nu in de nationale selectie hangt is heel mooi en heel veelbelovend voor de toekomst."

(lees voort onder IG-foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Nieuwe coaches De Ketele en Nieuw-Zeelander Carswell zijn koningskoppel"

En voor die schwung zorgen de nieuwe coaches, voor De Ketele en de Nieuw-Zeelander Tim Carswell was hun eerste WK meteen een voltreffer. "En het een zou kunnen te maken hebben met het ander."

"Het organigram bij de Belgische wielerfederatie is lichtjes aangepast. Peter Pieters is verdwenen, niets slechts over hem. Maar er is een duobaan in de plaats gekomen."

"Met De Ketele vers van de baan, vorig jaar pakte hij nog brons op de ploegkoers op het WK. Hij debuteert hier als coach als assistent van Carswell."

"De Nieuw-Zeelander is goed gescout geweest door Koen Beeckman van de federatie. Carswell is een topcoach, hij kent de kneepjes van het vak, heeft op het hoogste niveau aan competitie gedaan. Je hoort bij de renners en rensters alleen maar positieve geluiden."

"Die duobaan maakt een wereld van verschil. De taken kunnen nu meer verdeeld worden. De Ketele is een beetje meer de mental coach van onze pistiers. Koppel dat jeugdig enthousiasme van De Ketele aan het ervaren en technisch vernuft van de Nieuw-Zeelander en je hebt een complementair koningskoppel."

(lees voort onder foto)

Tim Carswell (l) en Kenny De Ketele.

"Teamsprint bij vrouwen"

Dankzij hen wint het baanwielrennen weer volop aan populariteit. "De Ketele en Carswell zijn twee geboren diplomaten die een rondje warm maken voor de piste hebben gedaan bij een aantal gegadigden."

"Zo brengt Carswell uit Nieuw-Zeeland de ervaring mee van de ploegenachtervolging, waardoor we misschien ook in Parijs met een ploegenachtervolging zullen kunnen uitpakken. Dat zou heel mooi zijn."

En Schotte had nog een primeur: "Ze zijn ook bezig om een teamsprint bij de vrouwen uit te werken, die zouden op het EK aan hun olympische kwalificatiewedstrijden beginnen."

"En dan is het Belgische baanwielrennen weer compleet aan het raken. Want we hebben eigenlijk jaren aan een stuk alleen maar de uithoudingsnummers gehad. Nu hebben we ook op de sprint weer perspectief."

"Al hebben we daar natuurlijk Nicky Degrendele. Die reed wel slechte kampioenschappen, maar ze was wel goed op het EK. Ik denk dat dit een momentopname was voor haar. Het is voor haar nog niet afgelopen, meen ik, maar ze staat wel onder grote financiële druk."

Gerelateerd: