Ga naar de inhoud

Ronaldo volgt therapie om mentale problemen de baas te kunnen: "Onze generatie werd voor de leeuwen gegooid"

Ronaldo scoorde 62 keer in 98 interlands voor Brazilië.

De Braziliaan Ronaldo (46) was in zijn hoogdagen een van de allerbeste voetballers op de planeet, maar naast het veld liep het voor "O Fenomeno" niet altijd even gemakkelijk. De spits kampte met mentale problemen, maar kon daarmee bij niemand terecht. Vandaag is hij al 2,5 jaar in therapie en voelt hij zich naar eigen zeggen veel beter. "Wij waren niet voorbereid op de enorme mentale druk."

In een nog te verschijnen documentaire van het sportentertainmentbedrijf DAZN heeft de Braziliaan het openlijk over zijn mentale problemen in een gesprek met zijn voormalige ploegmaat Roberto Carlos.

En ook in het Spaanse blad Marca gaat de gewezen topspits het onderwerp niet uit de weg. "Vandaag ben ik in therapie. Dat is al 2,5 jaar zo en ik voel mij nu veel beter dan vroeger", bevestigt de Wereldvoetballer van 1996, 1997 en 2002.

"Maar ik kwam dan ook uit een generatie waarin je voor de leeuwen werd gegooid en je maar je best moest doen."

"Als ik daar nu op terugkijk, dan werden wij blootgesteld aan een enorme mentale druk, zonder dat iemand ons daarop had voorbereid."

"Het was ook het begin van het internettijdperk, met informatie die zich razendsnel verspreidde. Op dat moment was niemand bezig met de mentale gezondheid van spelers."

"Velen hebben verschrikkelijke tijden meegemaakt"

Volgens Ronaldo worden de topvoetballers vandaag veel beter begeleid. "Ze zijn veel beter voorbereid, ze krijgen de medische aandacht die ze nodig hebben om elke dag aan te kunnen en de spelers worden meer bestudeerd: het profiel van elke speler, hoe ze reageren, hoe ze zouden moeten reageren."

"In mijn tijd was daar geen sprake van. Dat is jammer, want we weten al heel lang dat voetbal heel wat stress kan veroorzaken en erg beslissend kan zijn voor de rest van ons leven."

"De realiteit is dat wij zelfs niet wisten dat dit soort problemen bestond. Het werd absoluut genegeerd door onze generatie", benadrukt Ronaldo.

Het gaat ook verder dan hemzelf, geeft de ex-spits van PSV, Barcelona, Inter, Real Madrid en Milan aan. "Velen onder ons hebben verschrikkelijke tijden meegemaakt, zelfs depressies, door het gebrek aan privacy, het gebrek aan vrijheid."

"Het klopt dat de problemen heel zichtbaar waren, maar de oplossingen waren niet meteen voorhanden."

Nood aan een gesprek? Dat kan 24/7 op Tele-Onthaal op het nummer 106. Je kan ook mailen of chatten via www.tele-onthaal.be. Specifiek voor kinderen en jongeren is er ook Awel op het telefoonnummer 102, of via chat op awel.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan altijd terecht bij de Zelfmoordlijn, op het gratis telefoonnummer 1813 of op zelfmoordlijn1813.be.