Ga naar de inhoud

Fuat Capa: "Batshuayi voelt zich momenteel de 1e spits van de Rode Duivels en dat beïnvloedt zijn prestaties"

Michy Batshuayi bij een van zijn doelpunten voor Fenerbahçe.

Michy Batshuayi (29) heeft zichzelf terug in een bepalende rol kunnen voetballen. Met winnende doelpunten in de Turkse competitie én de Europa League voetbalt hij zich in de harten van de fans van Fenerbahçe. Groeit Batsman eindelijk terug naar de supervorm van weleer? Waarom lukt het nu dan wel? En heeft Lukaku er een grote concurrent bij voor het WK in Qatar? Vragen voor de Belgisch-Turkse coach Fuat Capa.

Sleutel tot succes? "Speelminuten"

Batshuayi is de op een na best scorende spits in de Europa League met 3 goals in 4 duels.  En ook in de Turkse competitie is de kop er na 4 speeldagen af.

 

Fuat Capa ziet de nieuwe spits van Fenerbahçe, gekocht van Chelsea, toegroeien naar zijn beste vorm: "Wat hij nu verwezenlijkt, heeft hij te danken aan vorig seizoen."
 

"Na zijn succesvolle periodes bij Standard (2010-2013) en Marseille (2014-2016) was er een leegte in termen van speelminuten. Hij kwam per seizoen soms maar 10 keer in actie. Voor een speler op zijn positie is een gebrek aan wedstrijdritme fataal voor zijn vertrouwen."

 

"Vorig seizoen speelde hij bij Besiktas 35 keer en daar plukt hij nu de vruchten van. Hij voelt zich nu eindelijk goed en krijgt vertrouwen. Zijn trein lijkt vertrokken."

Hij plukt nu de vruchten van de speelminuten die hij vorig seizoen kreeg. Voor een spits is een gebrek aan wedstrijdritme fataal voor het vertrouwen.

Fuat Capa

Concurrentie als hefboom

Door de lastminutetransfer miste Batshuayi de eerste speeldag in Turkije, sindsdien mocht hij 3 keer in het slot invallen. Pas afgelopen weekend scoorde hij in een knotsgekke 5-4-overwinning tegen Karagümrük zijn eerste en meteen beslissende doelpunt. En daarvoor had hij maar 2 minuten nodig.

Problemen ziet Capa niet: "Hij zal zeker de komende week zijn basisplaats veroveren. Hij kwam pas in de laatste dagen van de transferperiode over naar Fenerbahçe. Daarom valt hij voorlopig, maar wel bepalend, in. Door de aanvallende manier waarop Fenerbahçe speelt, zal hij nog veel doelpunten maken."

"Er is ook een mooie concurrentie in de ploeg met Valencia, de voorlopige topschutter, en Joao Pedro. Dat brengt het beste in de spitsen naar boven. En daar zal vooral de nationale ploeg profijt van hebben."

"Momenteel de nummer 1 bij de Rode Duivels"

Gezien de situatie bij de andere spitsen van de Rode Duivels ziet Capa op dit moment Batshuayi als de onbetwiste nummer één: "Batshuayi ziet zichzelf nu ook als eerste spits van België en dat heeft ook invloed op de prestaties die hij nu levert."

"Of hij die plaats in het nationale elftal kan behouden, blijft natuurlijk afhankelijk van in welke mate Romelu Lukaku zal herstellen van zijn blessure. Batshuayi is een compleet ander type. Lukaku is een targetspits die met de rug naar doel speelt, Batshuayi is veel beweeglijker."


"Ik denk dat een grote, stevige centrale verdediger liever tegen Lukaku speelt, dan tegen Batshuayi."

Ik denk dat een grote, stevige centrale verdediger liever tegen Lukaku speelt dan tegen Batshuayi.

Fuat Capa

Deze keer geen terugval...

Batshuayi staat erom bekend dat hij telkens als hij bij een nieuwe ploeg aankomt, goed presteert, maar dan ook steeds wegdeemstert. Maar volgens Capa is de situatie nu helemaal anders: "Hij is ondertussen veel matuurder geworden."

"Zijn looplijnen zijn helemaal anders en zijn ploeggenoten zoeken hem veel makkelijker op. Hij dwingt nu ook vertrouwen en respect af bij zijn ploeggenoten."

"Voetballers zijn nog altijd mensen met gevoelens. Je speelt altijd anders als je voelt dat je nummer één op de rangorde bent."

Voor België wordt het wel afwachten, want Romelu Lukaku keert normaal dit weekend weer terug na zijn dijblessure.

Batshuayi ligt al in de bovenste schuif bij de fans van Fenerbahce: